Feestzaal vol schuld en schaamte
 
Door YVONNE JANSEN
 
KLARENBEEK - Ze worden uitgemaakt voor stommeling en geldwolf. Nu hebben ze alleen elkaar nog. En een berg schuld. Een avond leaseleed in Klarenbeek.
 
Een Betuws echtpaar dacht het mooi voor elkaar te hebben. Eenvoudige mensen, niks rijkdom. Geen pensioen en tegen de AOW-leeftijd aan. Dus met het rendement van de centen die ze inlegden in verschillende aandelenleaseproducten dachten ze net dat beetje extra bij elkaar te schrapen om de oude dag een bescheiden zilveren randje te geven. Het gemeenste, vindt mevrouw: "Toen we eindelijk door hadden dat we in de schuld zaten en ik een brief schreef naar Aegon, kwam er zomaar uit het niets een mannetje aan de deur, een onafhankelijk financiële adviseur zei hij. Waar hij het adres vandaan had? Kan alleen van Aegon zijn. Die man wilde ons nog zo'n product aansmeren, om de schuld af te kunnen betalen." Een nieuwe handtekening werd gezet, maar hun zoon vertrouwde het niet en de boekhouder was bereid een brief op poten te schrijven. "Daarna: nooit meer wat van gehoord. Anders hadden we nou weer gehangen."
 
Precies dit soort kleine lieden pikten de banken eruit, houdt Piet Koremans, de voorman van het Platform Aandelen Lease (PAL), een paar honderd Gelderse lotgenoten in een plattelandszaaltje voor. De sfeer is bedrukt en afwachtend, af en toe geforceerd vrolijk. Als een vakbondsman weet Koremans de strijdvaardigheid erin te praten. "Ik snap dat u zich schaamt. Het is knap dat u er voor uit durft te komen dat u erin stonk. Maar u bent de enige niet. Er zijn tussen de 600.000 en 700.000 contracten. Niet u moet zich schamen, maar de banken, die deze wanproducten hebben verkocht. En de overheid en de toezichthouder, die hebben zitten slapen." Zijn advies: niet betalen aan Dexia, Aegon, Levob, DSB, Nationale Nederlanden of andere banken. Procederen! Niet collectief, maar ieder voor zich! Maar wel elkaar steunen.
 
PAL vraagt geen geld, alleen een vrijwillige donatie, en verwijst mensen door naar gespecialiseerde advocaten. Daarvan zijn er vanavond twee present. "Het gaat de goede kant op", bemoedigt een van beide juristen. Van de negentien rechtbanken in Nederland hebben er zeventien erkend dat er bij beleggen met geleend geld vaak sprake is van huurkoop. En bij huurkoop is de handtekening van echtgenoot of geregistreerd partner vereist. Ook het Gerechtshof in Den Bosch is die mening toegedaan. Dus wat moeten de mensen doen? Naar de rechter. Heeft de partner wel getekend, dan is een ander verweer mogelijk: de aanbieder van het wanproduct heeft mogelijk niet voldaan aan z'n zorgplicht. Is het contract gesteld op de naam van een minderjarig kind? Dan is de gang naar de rechter niet eens nodig. "Dexia gokt erop dat u geen actie onderneemt. Dus moet u juist doorknokken. Laat u niet intimideren. Ze komen heus je huis niet leeghalen, willen alleen rekken en u bang maken."
 
Meer informatie:
 
www.platformaandelenlease.nl
 
Copyright © 2005 De Gelderlander - alle rechten voorbehouden