CDA wil snel overleg over Verliespolis
 
DEN HAAG (ANP-AFX) - Het CDA wil snel overleg met minister Gerrit Zalm van FinanciŽn over de Stichting Verliespolis, die schadeprocessen voorbereidt tegen verzekeraars.
 
Zalm zegde vorige week de Tweede Kamer toe het onderzoek van Verliespolis naar beleggingsverzekeringen te ondersteunen, maar zou daarvan nu zijn teruggekomen.
 
Het Financieele Dagblad (FD) meldde woensdag dat Zalm af zou willen zien van zijn toezeggingen. Hij zou zijn mening hebben bijgesteld na een gesprek met de verzekeraars. Tweede Kamerlid Elly Blanksma (CDA) zei hierover verontrust te zijn en wil de kwestie snel in een algemeen overleg aan de orde stellen.
 
De Stichting Verliespolis, een samenwerkingsverband tussen de Vereniging van Effectenbezitters, de Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond, reageerde verbaasd. ďWij hebben woensdag een stevig gesprek gevoerd met de minister. We praten vrijdag verderĒ, aldus een zegsman.
 
Lopend onderzoek
 
De verzekeraars noch het ministerie van FinanciŽn wilde bevestigen dat Zalm over de kwestie van gedachten is veranderd. Een zegsman van het ministerie liet weten dat de Tweede Kamer naar verwachting begin volgende week geÔnformeerd wordt over de voornemens van de minister.
 
Vorige week zei Zalm een lopend onderzoek door Verliespolis te ondersteunen. De stichting heeft de voormalig hoogleraar verzekeringseconomie Alfred Oosenbrug gevraagd te kijken naar de beleggingspolissen. Verzekeraars waren niet blij met die gang van zaken. Volgens hen is hij niet onafhankelijk genoeg en is er sprake van belangenverstrengeling.
 
Klanten van verzekeraars willen procederen, nadat de commissie-De Ruiter eind vorig jaar tot de slotsom was gekomen dat de informatie van verzekeraars over beleggingspolissen tekortschiet.
 
De onrust rondom de zogenoemde woekerpolissen kwam vorig jaar flink op gang. Toen liet de Autoriteit FinanciŽle Markten (AFM) zich kritisch uit over bepaalde financiŽle producten. Hoge verborgen kosten zouden het rendement drukken.
 
© 1996-2007 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.