GE koopt Banque Artesia
 
De financiŽle tak van General Electric neemt Banque Artesia Nederland over van Dexia. Volgens Richard Lexer, president en ceo van GE Commercial Finance, is de overname een eerste stap op de Nederlandse bankenmarkt. 'Er zijn enorme mogelijkheden om autonoom te groeien. Maar we zien dit ook als een middel om in Nederland verdere acquisities te doen.'
 
GE Commercial Finance, voorheen GE Capital, is in Nederland al actief met bedrijfsfinancier NMB Heller. De financiŽle tak van GE zag eerder een overname mislukken van NIB Capital.
 
Artesia is een opvallende overname voor GE Commercial Finance, omdat het bedrijf zich normaal vooral richt op financieringen voor het bedrijfsleven. Artesia is breder actief met behalve kredietverstrekking aan bedrijven ook vermogensbeheer voor particulieren. De bank heeft negen kantoren en telt bijna driehonderd werknemers. Vorig jaar was de nettowinst euro 28,4 mln.
 
Helemaal
 
Volgens Lexer zijn er geen plannen om onderdelen af te stoten. 'We zijn in het hele bedrijf geÔnteresseerd.' GE verwacht meer mensen te gaan aannemen.
 
Een overnamebedrag is niet bekendgemaakt. Volgens bronnen rond de overname heeft GE ongeveer euro 500 mln betaald. Dexia maakte alleen bekend een meerwaarde te boeken van euro 275 mln.
 
GE wil Artesia laten groeien op verschillende vlakken. 'We denken onder andere aan leveraged lending.' Dit zijn vooral leningen aan private equity-partijen die met geleend geld overnames doen.
 
Voor Dexia is de verkoop van Artesia een volgende stap terug op de Nederlandse markt. De Belgisch-Franse bank verkocht eerder zakenbank Kempen. De overname van Labouchere bezorgde de bank destijds een forse strop door de Legio Lease-affaire.
 
Bij de verkoop van Artesia is Dexia geadviseerd door Petercam.

Copyright (c) 2006 Het Financieele Dagblad