Sanctie tegen ING-adviseur ingetrokken 
 
door Bart Mos
 
AMSTERDAM(DFT) - Klachteninstituut DSI heeft besloten alle sancties tegen een van bij handel met voorkennis betrokkken verdachte beleggingsadviseur van ING in te trekken. De betrokken medewerkster was volgens haar werkgever in overtreding bij de introductie van een obligatielening in 2004, ‘Perpetuals III’ geheten. De DSI blijkt daar nu anders over te denken.
 
Dit wordt bevestigd door directeur Kees Oosterhout van het DSI (Dutch Securities Institute). De ING-medewerkster, die inmiddels niet meer bij de bank werkt, kreeg eerder dit jaar samen met 13 collega’s een boete van €300 en een negatieve aantekening in het DSI-register gedurende anderhalf jaar opgelegd. Dit laatste is voor beleggingsadviseurs een zware straf. 
 
„We hebben de bewuste groep ING-medewerkers een schikking aangeboden, die gebaseerd was op een eerdere uitspraak van de DSItuchtcommissie over drie collega’s waartegen soortgelijke verdenkingen waren geuit”, verklaart de DSI-directeur. De medewerkster was de enige van de groep die niet akkoord ging met de schikking. „Wij hebben haar zaak nog eens nader bekeken en ingezien dat haar betrokkenheid bij de overtredingen marginaal was”, zegt Oosterhout, die geen nadere details over het besluit van het DSI wil geven. 
 
ING Bank zal binnen enkele weken opnieuw een groep van dit keer tientallen medewerkers ter beoordeling aan de DSI voordragen. Zij werden dit voorjaar door ING berispt nadat beurswaakhond AFM de bank had gedwongen tot het instellen van een tweede onderzoek naar de voorkenniszaak. Justitie is bezig met een strafrechtelijk onderzoek naar de kwestie.
 
© 1996-2006 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.