'Knokken voor de bereikte vrede'
 
EX-ADVOCAAT MET DEXIA IN DE BESLISSENDE FASE
 
 door RIEN MEIJER
 
AMSTERDAM - Ondanks 27 jaar in de advocatuur voldoet Ben Knüppe niet aan het stereotiepe beeld van de advocaat. Bekendst is hij waarschijnlijk van Fokker. Waar medecuratoren Deterink en Schimmelpenninck (Van der Hoop) nog immer druk zijn met faillissementen, is de aimabele Knüppe sinds kort de baas bij een nog draaiend bedrijf: Dexia Bank Nederland. Zijn taak: "Zorgen dat Dexia deze ingewikkelde periode kan afsluiten en straks - hoe triest ook - geliquideerd kan worden."
        Opvallende tekst op kantoor van een jurist: 'I smell shit. Is there a lawyer in here?' Ben Knüppe wil er maar mee aangeven dat hij het recht met wat meer relativeringsvermogen beziet dan veel ambtsgenoten. Zoals degenen "die mensen, die in het verleden willens en wetens geschikt hebben met Dexia, nu alsnog de illusie geven dat er meer te halen valt. Dat neem ik een aantal juridische tegenstanders toch wel kwalijk".
       Hij zal ze vanaf aanstaande dinsdag ongetwijfeld weer tegenkomen, als in een meerdaagse hoorzitting in het Amsterdamse Expo XXI de vraag centraal staat of de zogenoemde Duisenberg-regeling voor alle gedupeerde aandelenleasebeleggers moet gaan gelden. Dexia bereikte vorig jaar met een viertal belangenorganisaties - de stichtingen Leaseverlies en Eegalease, de Consumentenbond en de VEB - een akkoord over deze regeling, die onder meer voorziet in kwijtschelding van (een groot deel van) de restschuld na afloop van de contractduur.
       
Eigenbelang
        Inmiddels gingen ruim 55.000 klanten hiermee akkoord. Om zoveel mogelijk gedupeerden alsnog over de streep te trekken, kwam Dexia deze week met een verruiming van de Duisenberg-regeling: zo'n 70.000 beleggers met lopende leasecontracten mogen deze voortijdig beëindigen, zonder het recht op kwijtschelding van de eventuele restschuld te verliezen. Knüppe is de eerste om toe te geven dat eigenbelang hier 'zeker' meespeelt: "Per saldo kost dit ons geld, maar het voordeel is dat we zo sneller uit deze operationele fase komen. Dat is voor ons ook aantrekkelijk."
       Met het verzoek de Duisenberg-regeling algemeen verbindend te verklaren, maakten de onderhandelingspartners als één van de eersten gebruik van de nieuwe wet Collectieve Afwikkeling Massaschade (kortweg WCAM). Slechts één zaak ging hen voor, namelijk die van de slachtoffers van het beruchte synthetische hormoon DES. Om zich voor te bereiden op de eigen zaak schoof Knüppe een tijdje terug aan bij die van de zogenoemde DES-dochters. "Een vreselijk drama."
 
Niettemin vindt de jurist dat hij "heel uitdagend werk mag doen. We zijn nu nieuw juridisch terrein aan het verkennen en in het algemeen vind ik het erg spannend hoe dit dossier zich ontwikkelt". Maar nog even los van de uitspraak in de WCAM-zaak, zal er ooit een moment komen dat er op het (flink uitgeklede) Dexiakantoor in Amsterdam alleen nog een boekhoudkundige afwikkeling van de resterende contracten overblijft. Er zijn immers producten verkocht met een looptijd van tien jaar, met zelfs nog de mogelijkheid tot verlengen, weet ook Knüppe. Diplomatiek: "Er kan een moment komen dat het voor mij wat érg saai wordt hier. Maar het streven is wel dat dat moment wat sneller komt dan tien jaar."
       
Ingegraven
        Tot die tijd is het "knokken voor de vrede die we inmiddels wel bereikt hebben". Waar zijn voorganger Dirk Bruneel regelmatig geconfronteerd werd met verhitte emoties en bedreigingen, is dat nu "een stuk minder" het geval. "Bij de gemiddelde cliënt zijn de emoties inmiddels wel gaan liggen", aldus de jurist. "Natuurlijk zijn er mensen die zich helemaal ingegraven hebben tegen Dexia, of rupsjesnooit-genoeg die niet snappen dat een regeling altijd betekent dat béide partijen moeten inleveren."

© 1996-2006 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam.