Dexia-topman Bruneel keert terug naar BelgiŽ
 
door RIEN MEIJER en BART MOS
 
AMSTERDAM - Dirk Bruneel vertrekt eind april als bestuursvoorzitter van Dexia Bank Nederland. De Belg, die in september 2002 in Amsterdam werd gestationeerd om de crisis rond de aandelenleaseproducten te bezweren, wordt opgevolgd door de jurist Ben KnŁppe. Bruneel keert terug naar BelgiŽ, waar hij binnen Dexia's raad van bestuur wel onder meer verantwoordelijk blijft voor de activiteiten in Nederland.
        Bruneel (55) begon in Nederland als opvolger van Joop Krant, die als topman was meegekomen met de in 2001 door Dexia ingelijfde zakenbank Kempen & Co. Krant vertrok in verband met de toenemende problemen rond de aandelenleaseportefeuille van een andere Dexia-aanwinst, het van Aegon overgenomen Labouchere.
       "Ik ben gekomen op het moment dat het crisis was", aldus Bruneel, die aanvankelijk dacht voor zo'n zes maanden in Amsterdam neer te strijken. "Wellicht had men ingeschat dat het probleem binnen die tijd opgelost zou worden." Uiteindelijk zou zijn verblijf noodgedwongen opgerekt worden tot ruim drieŽnhalf jaar.
       Bruneel zag een eerste aanbod stranden aan de honderdduizenden gedupeerde klanten, die in moeilijkheden raakten toen hun met geleend geld aangeschafte aandelen medio 2000 aan een vrije val op de beurs begonnen. Hij verkocht vervolgens Kempen aan het management, schikte het conflict met Aegon over de Labouchere-deal en bereikte vorig jaar uiteindelijk een akkoord met de stichtingen Lease Verlies en Eega Lease over de zogenoemde Duisenberg-regeling.
       Het werk bij Dexia Bank Nederland, dat in 2004 al een punt zette achter zijn commerciŽle activiteiten, spitst zich nu meer en meer toe op het afwikkelen van alle procedures waarin de bank betrokken is. Daarvoor werd in augustus 2004 de ervaren Ben KnŁppe bij advocatenkantoor AKD Prinsen van Wijmen losgeweekt als 'chief legal officer'. "Wij wilden absoluut iemand die alles heeft meegemaakt met rechtszaken in Nederland", blikt Bruneel terug. "In de vacature vroegen we daarom een jurist met minimaal 25 jaar ervaring." Na 27 jaar in de advocatuur wordt de 53-jarige KnŁppe vanaf 1 mei dus bankdirecteur.
Morgen in De FinanciŽle Telegraaf: interview met Bruneel.
 
© 1996-2005 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam