Aegon stort stroppenpot voor aandelenlease vol
Van onze verslaggever Merijn Rengers
 
DEN HAAG -Aegon heeft in stilte de stroppenpot voor het afwikkelen van aandelenleasecontracten laten vollopen. Het verzekeringsconcern, dat donderdag zijn halfjaarcijfers presenteerde, wil niet zeggen hoeveel geld er in de pot zit, uit vrees dat ontevreden beleggers hun claims bij Aegon hierop afstemmen.
 
‘Onze voorzieningen voor de afwikkeling van in het verleden verkochte producten zijn nu echt op peil’, zei Johan van der Werf, de hoogste man van Aegon Nederland, bij de presentatie van de cijfers in Den Haag. Daar meldde de Haagse verzekeraar dat het nog 9 miljoen euro toevoegt aan de eerder opzij gezette bedragen.

De stroppenpot is inmiddels Duisenberg-proof, stelt Van der Werf. Hij doelt daarmee op de regeling die de onlangs overleden Wim Duisenberg ontwierp om beleggers die via de Belgische bank Dexia in aandelenlease stapten, schadeloos te stellen. Volgens Van der Werf zal Aegon haar klanten op vergelijkbare wijze schadeloos stellen.

Dat geldt niet voor beleggers die te hoop lopen tegen de Sprintplannen (aandelenlease-producten waarbij geen restschuld kan ontstaan) die zij bij de Haagse verzekeraar hebben afgesloten. ‘Er loopt een aantal collectieve procedures, maar die zien we met vertrouwen tegemoet’, aldus Van der Werf.

Meer dan 400 duizend klanten die in het verleden een Koersplan hebben afgesloten bij de Aegon-dochter Spaarbeleg, zijn inmiddels op de hoogte gesteld van het feit dat hun eind-uitbetaling hoger kan uitvallen. De komende maanden krijgen 200 duizend klanten met een Spaarbeurs-contract een vergelijkbare brief. Deze ingreep kost Aegon ongeveer 200 miljoen euro.

Van der Werf, sinds bijna drie jaar verantwoordelijk voor de Nederlandse activiteiten, denkt dat met deze tegemoetkomingen het boek van aandelenlease en andere speculatieve beleggingsproducten van Aegon kan worden gesloten. ‘We zijn nu veel meer een gewone verzekeraar. Het gaat, na een aantal bewogen jaren, beter op de Nederlandse markt’, zegt Van der Werf. Aegon doet het volgens hem vooral goed op de markt voor collectieve pensioencontracten. Het bedrijf ondervindt weinig last van de negatieve publiciteit rondom het beleggen met geleend geld.

Toch leunt Aegon steeds zwaarder op inkomsten uit de Verenigde Staten. Aegon-dochter Transamerica staat inmiddels garant voor bijna driekwart van de inkomsten van heel Aegon, bleek bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

Door hogere beleggingsinkomsten en aantrekkende verkopen in de Verenigde Staten boekte Aegon in het tweede kwartaal een stijging van de nettowinst met 71 procent naar 760 miljoen euro. Een deel daarvan vloeit terug naar beleggers, omdat Aegon het interim-dividend verhoogt naar 0,22 euro per aandeel.

© de Volkskrant