Pensioensurprise mondt uit in strop van dik €30.000

Door Chiel Evers

De Leeuwarder Courant 12 mei 2005

LEEUWARDEN - Het was een surprise van haar man: de 'winstverdriedubbelaar' zou een aardig bedrag opleveren waardoor ze vroeg kon ophouden met werken. Maar nu is ze 64 en moet ze blijven arbeiden, want de voorgespiegelde winst is omgeslagen in een schuld van ruim € 30.000 aan Dexia.

Deze Friezin laat het er niet bij zitten en gaat de Juridische strijd aan met de bank, net als vijfduizend andere gedupeerden van aandelenleaseproducten. Ze was gisteravond strijdvaardig aanwezig op een Informatieavond van het platform Aandelenlease in het FEC. Maar er waren er maar weinig. De 25 aanwezigen waren een schijntje van wat er elders in het land komt opdraven.

Misschien zijn de Friezen wat kat uit de boom kijkerig, werd verondersteld. Hoe dan ook, zei platformvoorman Piet Koremans: "Veel mensen die opgelicht zijn door aandelenleaseaanbieders, zitten thuis en weten bij God niet wat ze moeten doen."

Het dilemma is dit: accepteren ze het schikkingsvoorstel dat oud-bankpresident Wim Duisenberg heeft Uitgewerkt of gaan ze het Juridische gevecht aan? In het eerste geval komen ze hooguit van hun restschuld af, in het tweede geval maken ze daarnaast kans op terugbetaling van de betaalde inleg.
"Veel te mager" vindt Koremans het voorstel van Duisenberg. En hij vindt het onbegrijpelijk dat de stichting Leaseverlies, die de belangen van tienduizenden gedupeerden vertegenwoordigt, het wel aanvaardt. Hij kan daar maar één reden voor bedenken: de rechtszaak die Leaseverlies tegen Dexia had aangespannen wegens misleidende reclame is verloren. Om gezichtsverlies te voorkomen wordt de schikking nu als winst gepresenteerd.

"Maar jullie zijn allemaal belazerd met die aandelenlease en het is doodzonde om het erbij te laten zitten", zo pepte advocaat Frank Klemann de onfortuinlijke Friezen op. Er zijn veel meer Juridische wapens dan alleen het punt van de misleiding en de kans is groot dat de rechter op grond van een van die punten een gunstig vonnis velt. Er liggen al mooie uitspraken. Alleen als de strop niet meer dan een paar duizend euro bedraagt of als iemand de onzekerheid en spanning van een rechtszaak niet aandurft, vindt Klemann acceptatie van 'Duisenberg' het overwegen waard.

Toch zijn er maar weinig mensen die het aandurven: zo'n 5000 van de in totaal ruim 600.000 Nederlanders die zich tot aandelenlease hebben laten verleiden In de veronderstelling dat het een vorm van sparen was. Nog elke dag komen mensen tot de schrikbarende ontdekking dat hun spaarpot een bodemloze put blijkt te zijn, weet Koremans. Hij raamt de totale strop tussen €5 miljard en €10 miljard.

Gaan Dexia, Aegon en de andere aanbieders niet failliet als veel mensen hun geld terugvorderen? Koremans en Klemann denken van niet. De 'doofpot van Duisenberg zal voldoende mensen over de streep trekken om het er maar bij te laten zitten. Daarmee is de ergste kou uit de lucht voor de financiële instellingen. Maar voor de durfals, de een paar duizend euro advocaatkosten een tijd spanning voor lief nemen ligt een hoofdprijs In het verschiet', aldus de advocaat.

Copyright De Leeuwarder Courant