Het regent faillissementen bij SpaarSelect

Van onze redactie economie

Donderdag 12 februari 2004 - BREDA – Diverse vestigingen van SpaarSelect, tussenpersoon bij de financiële producten, zijn over de kop gegaan. De kantoren van SpaarSelect in Enschede, Hengelo en Almelo zijn gisteren failliet verklaard.

Zeer recent werd het bankroet uitgesproken over de vestigingen in Zwolle, Maastricht, Groningen, Heerlen en Maarssenerbroek. Vandaag volgt het faillissement van het kantoor Roermond

„Van al onze BV's die niet meer actief zijn en waarin schulden zitten die we niet kunnen voldoen, zullen we het faillissement aanvragen“, aldus financieel-directeur H. Baardemans van SpaarSelect. Hoeveel van de ongeveer dertig resterende BV's er nog volgen, kan Baardemans niet zeggen.

De faillissementsgolf is tot op heden onopgemerkt gebleven, omdat de directie van SpaarSelect eind vorig jaar de namen heeft veranderd van de BV's die op de nominatie staan failliet te gaan. De namen van de kantoren in Enschede en Hengelo werden gewijzigd in ‘Findi’ en kantoor Almelo werd ‘Telecall’ gedoopt.

De meeste van de nog bestaande BV's van SpaarSelect zijn inmiddels omgedoopt in Findi of Telecall, zo blijkt uit het register van de Kamer van Koophandel. „Die naamsverandering hebben we doorgevoerd om te voorkomen dat de failliete BV's zouden worden geassocieerd met SpaarSelect. Maar die opzet is dus mislukt“, stelt Baardemans gelaten vast.

Eerder kwam SpaarSelect al negatief in het nieuws omdat het bedrijf optrad als tussenpersoon bij de verkoop van allerhande aandelenleaseproducten, zoals Legiolease.

Veel mensen kregen financiële problemen omdat de aandelen die ze met geleend geld kochten, geen winst maar verlies opleverden.

Toen de verkoop van die producten vervolgens instortte, kwam SpaarSelect zelf in grote financiële problemen.

Het bedrijf moest de bouw van een groot nieuw hoofdkantoor in Etten-Leur stilleggen. Het pand is uiteindelijk verkocht. Ook heeft het bedrijf het hoofdkantoor in Breda gesloten en is verhuisd naar Tilburg.

De twaalf personeelsleden van de failliete SpaarSelect vestigingen in Enschede, Hengelo en Almelo zijn eind vorig jaar al ontslagen of overgeplaatst, de kantoren zijn al geruime tijd dicht.

De faillissementsaanvraag werd door de directie van SpaarSelect zelf ingediend. SpaarSelect heeft momenteel nog maar zes verkoopkantoren, waar dat er ooit 36 waren.

De vestigingen in Leiden, Tilburg, Zwolle, Venlo, Rhenen en Axel zijn nog open en er zijn volgens Baardemans geen plannen om die te sluiten.

Copyright © 2004 BN/DeStem - alle rechten voorbehouden