Deel van Ahold-gedupeerden grijpt mis
 
DEELNEMER VASTE KLANTEN FONDS WEL GECOMPENSEERD
 
door RENÉ LUKASSEN
 
ZAANDAM - Een deel van de beleggers die schade hebben geleden als gevolg van het boekhoudschandaal bij Ahold kan naar een vergoeding fluiten. Beleggers in obligaties en derivaten, zoals opties en warrants, worden helemaal niet gecompenseerd; beleggers die via een fonds of aandelenleaseconstructie hebben geïnvesteerd, zijn afhankelijk van de aanbieders hiervan. Als deze aanbieders geen actie ondernemen, grijpen de gedupeerden mis. Deelnemers aan het Albert Heijn Vaste Klanten Fonds kunnen gerust zijn: fondsbeheerder Aegon zal voor hen een claim indienen, stelt een woordvoerder.
        Het is een tegenvaller voor al degenen die gedupeerd zijn door het boekhoudschandaal bij Ahold, maar niet zelf de aandelen in het kruideniersconcern kochten. Vorig jaar liet het supermarktbedrijf weten een zogenoemde class action (collectief rechtsgeding, red.) te hebben afgekocht, voor $1,1 miljard (€ 945 miljoen).
       Het geding is voorgoed van de baan als een Amerikaanse rechter in juni van dit jaar definitief met de schikking instemt. Als gevolg van de schikking kan iedereen die in de periode tussen 30 juli 1999 en 23 februari 2003 aandelen Ahold kocht aanspraak maken op een uitkering uit een fonds waarin Ahold de $1,1 miljard stort.
       
Addertje onder gras
        Maar dan moeten deze aandelen wel door de belegger zelf zijn gekocht, blijkt nu een addertje onder het gras. Als de aandelen onderdeel waren van een beleggingsfonds of leasecontract, dan grijpen gedupeerden mogelijk naast een uitkering, zo blijkt uit antwoorden van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) op vragen over de schikking.
       Obligatiehouders, beleggers in derivaten (opties, warrants en reversed convertibles) worden sowieso niet gecompenseerd. Houders van aandelen via een beleggingsfonds, klantenfonds of leasecontract zijn afhankelijk van de aanbieder van het fonds of leasecontract. Als deze aanbieder niet in actie komt, dan grijpen de individuele gedupeerden ernaast, zo blijkt uit de antwoorden van de VEB.
       Als de Ahold-aandelen in een beleggingsfonds zaten, dan is namelijk niet de belegger maar het fonds juridisch eigenaar van de stukken geweest. Niet de belegger, maar het fonds komt dan in aanmerking voor een uitkering, stelt de VEB, die beleggers vervolgens attendeert op het feit dat zij "het fonds erop kunnen wijzen zich sterk te maken om een deel van de schade vergoed te krijgen en die aan u uit te keren". De aanbieder van het beleggingsfonds zou zich op basis van zijn zorgplicht in moeten zetten om een deel van de schade vergoed te krijgen, vindt de VEB.
 
Voor beleggers in Ahold die hun geld investeerden via leasecontracten geldt iets soortgelijks. Ook zij waren juridisch geen eigenaar van de stukken, zolang de laatste termijn niet was betaald en nog een schuld openstond.
       De VEB adviseert beleggers via leaseconstructies de aanbieder hiervan aan te schrijven met het verzoek actie te ondernemen en noemt het "verdedigbaar" dat deze zich "op basis van zijn zorgplicht" inzet om een deel van de schade vergoed te krijgen en uit te keren aan de afnemer van het leaseproduct.
       
Vaste Klanten Fonds
        Deelnemers aan het Alber Heijn Vaste Klanten Fonds kunnen evenmin een beroep doen op de schikking. Volgens een woordvoerder van Alber Heijn zal de beheerder van het fonds - Aegon - echter namens de deelnemers schade verhalen voor de aandelen die het kocht in de periode juli 1999februari 2003. "Er is in deze periode gekocht", weet de woordvoerder, maar hoeveel aandelen het waren en welke schade door het boekhoudschandaal is ontstaan, wordt nog onderzocht.
       Nu participaties in het klantenfonds kopen in de veronderstelling later financieel wijzer te worden van de uitgekeerde schadevergoeding heeft geen zin, stelt de woordvoerder met klem. Het klantenfonds zal per deelnemer nagaan of deze in aanmerking komt voor compensatie. Belangrijk hierbij is wanneer de participaties precies zijn gekocht en met verlies weer zijn verkocht. Aangezien het fonds ongeveer 110.000 deelnemers heeft, kan het wel even duren voordat dit precies in kaart is gebracht. Maar dat lijkt niet zo erg: de uitkering van de schadevergoeding wordt toch niet voor het voorjaar van 2007 verwacht.
 
© 1996-2005 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam.