Fortis onderuit in Volendam
 
Van een onzer verslaggevers
 
DEN HAAG - Fortis Bank is aansprakelijk voor de miljoenenschade die tientallen beleggers hebben gelopen door het geruchtmakende beleggingsschandaal in Volendam. Dit valt op te maken uit een uitspraak van de Hoge Raad in deze slepende fraudezaak, die al in 1998 aan het licht kwam.
        Het Volendamse bankfiliaal van Fortis speelde destijds een cruciale rol in het beleggingsdrama. In dit filiaal, gevestigd in het FC Volendam-stadion, boekten tientallen beleggers ruim € 7 miljoen op de bankrekening van het beleggingsbedrijfje Safe Haven.
       De 'wonderrekening', waarop onder meer speelgoedreus Bart Smit, cafébaas Jan Veerman en muzikanten van BZN hun fortuin stortten, bleek een bodemloze put. De inmiddels veroordeelde ex-meubelkoning Jaap M. uit Volendam en Rob van H. uit Wormer hadden de beleggers gouden bergen beloofd. In werkelijkheid beschikten zij niet over een vergunning en verdween het geld in zéér risicovolle beleggingen.
       Verenigd in de Stichting Volendam sleepte een groep van 42 gedupeerden Fortis Bank voor de rechter. Het Amsterdamse gerechthof stelde de beleggers twee jaar geleden al in het gelijk. Fortis ging echter in cassatie tegen dat arrest. De Hoge Raad verwijst de bezwaren van Fortis nu naar de prullenbak. Volgens het hoogste rechtscollege van ons land is het verwijtbaar dat de bank niets gedaan heeft toen hij erachter kwam dat Safe Haven mogelijk de wet overtrad. Daarmee heeft Fortis zijn zorgplicht geschonden, aldus de Hoge Raad. Fortis zegt in een reactie nog altijd geen reden te zien om te schikken met beleggers.

© 1996-2005 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam.