Klanten Dexia mogen lease contract breken
 
ANP
AMSTERDAM -Beleggers met geleend geld kunnen hun contracten met Dexia gemakkelijker openbreken.Als zij hun beleggingscontract voortijdig beŽindigen, behouden ze recht op een vergoeding van hun restschuld. Dat is Dexia woensdag overeengekomen met vertegenwoordigers van gedupeerde beleggers in aandelenlease.
De nieuwe afspraak heeft gevolgen voor ongeveer 70.000 beleggingsklanten van Dexia die met een restschuld blijven zitten. Voorheen betekende een voortijdige beŽindiging van een beleggingscontract dat klanten geen gebruik konden maken van een schikking die Dexia vorig jaar heeft getroffen. Dexia is veruit de grootste aanbieder van beleggingen via aandelenlease.
Volgens een woordvoerder van de bank hebben veel klanten aangegeven dat zij eerder van hun beleggingsovereenkomst afwillen.
'Als iemand nu nog met een contract zit dat tot 2012 loopt, is dat vervelend voor de klant en de bank.
Daarom hebben we in overleg besloten mee te werken aan een verruiming van de regeling.'
Onder regie van de oud-president van de Europese Centrale Bank wijlen Wim Duisenberg heeft Dexia een jaar geleden een schikking getroffen met ontevreden beleggers in aandelenlease.
De regeling houdt kortweg in dat klanten die een schuld overhouden aan hun beleggingsavontuur na afloop van hun contract twee derde van dat bedrag terugkrijgen. In sommige gevallen wordt de gehele restschuld kwijtgescholden.
De schikking werd overeengekomen met de Stichting Leaseverlies,de Consumentenbond en de Vereniging van Effectenbezitters. Zij proberen de regeling algemeen verbindend te laten verklaren via een nieuwe wet om massaschades af te handelen. Komende dinsdag en woensdag houdt de rechtbank in Amsterdam hoorzittingen hierover.
Diverse groepen beleggers verzetten zich tegen het plan om de schikking aan iedereen op te leggen.
De Stichting Platform Aandelenlease is een van de tegenstanders. De stichting beticht Dexia van fraude en zegt naar justitie te stappen. De bank heeft volgens de belangenbehartiger helemaal geen aandelen gekocht voor zijn klanten. De schikking berust daarom op drijfzand, aldus deze ontevreden beleggers.
Een woordvoerder van Dexia noemde de aantijgingen 'ridicule onzin'.
 
Copyright (c) 2006 Het Financieele Dagblad