PAL beschuldigt Dexia van fraude
 
Door Eric de Bie
 
Donderdag 11 mei 2006 - AMSTERDAM - Ruim twintigduizend beleggers in aandelenleaseproducten beschuldigen Dexia Bank Nederland van fraude. De Stichting Platform Aandelenlease (PAL), die de beleggers vertegenwoordigt, heeft gisteren bij het Openbaar Ministerie aangifte gedaan.
 
Volgens de stichting heeft Dexia met het ingelegde geld nooit aandelen gekocht. De bank noemt de beschuldiging 'een broodje-aapverhaal'.
 
Voorzitter Piet Koremans van de stichting zegt al twee jaar met de aangifte bezig te zijn. "Wij vermoeden al langer dat Dexia nooit aandelen heeft gekocht, maar met optieconstructies heeft gewerkt. Op die manier liep de bank geen risico, omdat er dan geen sprake van een restschuld kan zijn. Dexia heeft echter wel restschulden aan beleggers doorberekend."
 
Een woordvoerder van Dexia wijst de beschuldiging resoluut van de hand. "In Nederland is er zoveel toezicht op de financiŽle markt. Je zult wel gek zijn om zoiets te bedenken. Daarnaast hebben we aan betrokken partijen een dik dossier over de gang van zaken overhandigd. Misschien niet aan de Stichting Platform Aandelenlease. Maar voor ons zijn zij geen gesprekspartner." Uitgerekend gisteren maakte Dexia bekend dat gebruikers van aandelenleaseproducten hun langlopende contracten makkelijker kunnen openbreken. Bij voortijdige beŽindiging behouden de beleggers met geleend geld recht op een vergoeding van hun restschuld.
 
De regeling is overeengekomen met de Stichting Leaseverlies, de Consumentenbond en de Vereniging van Effectenbezitters, en geldt voor ongeveer zeventigduizend klanten van Dexia.
 
De afspraak is een uitbreiding van de Duisenberg-regeling, die vorig jaar onder regie van wijlen de oud-president van de Europese Centrale Bank tot stand werd gebracht.
 
Copyright © 2006 BN/DeStem