Duisenberg bemiddelaar in kwestie aandelenlease
 
AMSTERDAM (ANP) - De oud-president van de Europese Centrale Bank, W. Duisenberg, gaat bemiddelen in de ruzie over de aandelenlease-affaire. Dat heeft De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag bekendgemaakt. De DNB heeft overlegd met de minister van FinanciŽn en met betrokken partijen om te kijken of er op korte termijn een faire oplossing mogelijk is.
 
In de kwestie hebben beleggers het voorzien op aanbieders van beleggingsproducten die zij zeer aantrekkelijk voorstelden, zoals de winstverdriedubbelaar van Dexia-bank. Met geleend geld werden aandelen gekocht. Toen de beurskoersen daalden bleven de gedupeerden echter met schulden achter. De beleggers beweren misleid te zijn. 
 
De Stichting Leaseverlies, Stichting Eegalease, Consumentenbond en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) hebben via een gemeenschappelijk perbericht verheugd gereageerd op de bemiddeling van Duisenberg. Zij stellen veel vertrouwen te hebben in de grote kennis en kunde van de oud-bankpresident. 
 
De twee betrokken bedrijven Dexia en Aegon hebben een onderlinge schikking getroffen in hun twist over de verkoop van Labouchere, de belangrijkste aanbieder van beleggingen met geleend geld. Dexia heeft deze bank in 2000 overgenomen van Aegon. 
 
Beide financiŽle concerns voeren sinds 2002 een juridische strijd omdat Dexia zich bedrogen voelt bij de aankoop van Labouchere. Verzekeraar Aegon betaalt Dexia nu 218 miljoen euro. Dat geld wordt gebruikt voor een regeling, waarmee voor Dexia de weg vrij is om ontevreden beleggers tegemoet te komen. Dexia zal zelf ook 207 miljoen euro opzij leggen voor de afhandeling van de aandelenlease-affaire. 
 
De nieuwe poging om een regeling te treffen komt op een moment dat Dexia tegenslagen kent in de strijd met zijn klanten. Recent verloor de bank een beroepszaak bij het klachteninstituut voor de effectenhandel DSI. 
 
Duisenberg is de tweede bemiddelaar in de kwestie rond aandelenlease. Eerder probeerder de voormalige Nationale ombudsman Oosting een oplossing te vinden. Zijn bemiddeling strandde net voor de zomer van 2004. De schuld voor de mislukking werd toen bij Dexia neergelegd. 
 
© 1996-2004 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.