AFM waarschuwt voor 'leenoplichters'
 
Het Algemeen Dagblad 10 november 2008
 
Door ELLEN DEN HOLLANDER
 
AMSTERDAM - Een groeiend aantal oplichters biedt leningen aan zonder daarvoor de vergunning te bezitten. "We zien een toename in deze vorm van oplichting,'' zegt Martijn Pols, woordvoerder van de Autoriteit FinanciŽle Markten (AFM).
 
De financiŽle toezichthouder waarschuwt daarom forser tegen dit soort praktijken. Klanten die een lening willen afsluiten, doen er goed aan goed op te letten, zegt Pols. "Het is handig om van tevoren even te kijken in het register van de AFM. Dat is te vinden via afm.nl.''
 
Tien aanbieders liepen vorige week tegen de lamp. Zij boden leningen aan waarbij vantevoren een verzekeringspremie moest worden betaald. Zo'n premie bedroeg soms wel 1000 euro. De leningen waren tussen de 5000 en 30.000 euro groot.
 
In sommige gevallen bood de illegale kredietaanbieder juist leningen aan aan mensen die een negatieve registratie hebben bij Bureau Krediet Registratie in Tiel. Een van de oplichters had volgens de website van TrosRadar van zes slachtoffers bijna 4000 euro gestolen.
 
De AFM maakte de namen, faxnummers, e-mailadressen en bedrijfsnamen bekend van de oplichters op de eigen site.
 
In september waarschuwde de AFM ook al tegen een Barendrechter die onder de naam 'Snellenen' werkte. Eind augustus waren er drie bedrijven die zonder vergunning leningen verstrekte. In april was een vergelijkbare oplichter die door de AFM werd aangepakt. De gegevens worden in veel gevallen overgedragen aan het Openbaar Ministerie.
 
De 'ondernemers' zetten kleine advertenties in kranten. "Maar vooral op internet,'' zegt Pols. Over de omvang kan hij niets zeggen. Het komt nogal eens voor dat de oplichters vooraf geld vragen voor een lening.
 
Soms vraagt de leenoplichter dat met een moneytransfer. "Als dat gebeurt, moet er een belletje gaan rinkelen. Er zijn mensen die erin trappen dus we moeten er helaas tegen blijven waarschuwen.''
 
Ook als de lening via Thailand verloopt, moet de potentiŽle klant even achter zijn oren krabben. Dat geldt ook voor de gratis faxnummers die beginnen met 084 of 087. Op Marktplaats is het verboden om financiŽle diensten aan te bieden zonder vergunningen.
 
Copyright (C) Algemeen Dagblad