Mogelijke schikking ASR-zaak
 
door NATASJA DE GROOT
 
AMSTERDAM – De kans is groot dat het tot een schikking komt in de woekerpoliszaak van ASR. Gisteren vroeg het gerechtshof in Amsterdam in een zogeheten comparitiezitting de verzekeraar en een gedupeerde klant om nader tot elkaar te komen. ASR is in hoger beroep gegaan tegen een uitspraak van de rechtbank in Haarlem. Deze oordeelde tot ongenoegen van de verzekeraar dat er sprake was van dwaling.
 
Het hof heeft de partijen tot 11 oktober de tijd gegeven om tot een oplossing te komen. Als het tot een uitspraak van het hof komt, kan dit grote consequenties hebben voor alle polishouders van een soortgelijk beleggingsproduct. Zij zullen dan individueel moeten procederen of tot collectieve acties moeten overgaan. Het vonnis blijft overeind staan van de rechtbank in Haarlem.
 
Dit kwam erop neer dat Falcon (100% dochtermaatschappij van ASR) onrealistische rendementen heeft voorgespiegeld.
 
Rendement
 
Falcon schotelde de klant namelijk een eindkapitaal voor dat bij lange na niet gehaald kon worden als gevolg van de hoge, verborgen kosten in de polis. Er werd uitgegaan van een rendement van 9%, maar van de inleg werd 60% ingehouden voor kosten van de verzekeraar.
 
Doordat dwaling is vastgesteld, moet ASR over de brug komen met € 14.000. Dit voor schade voortkomend uit de woekerpolis.
 
„We zijn het nog steeds niet eens met de uitspraak met de rechtbank in januari dat er sprake was van dwaling. Dat standpunt is principieel. Daarom hebben we hoger beroep aangetekend. Maar we hebben gisteren wel aangegeven ons uiterste best te doen om met de heer Van der Meulen tot een overeenkomst te komen”, aldus een woordvoerder van de verzekeraar.
 
Volgens raadsman Adri Kranenburg (Vliet & Burg) is zijn klant ook bereidwillig om tot een schikking te komen. „Mijn klant wil ook het boek sluiten en zit niet te wachten op uitvoerige processen.”
 
De uitspraak van het hof is belangrijk, omdat het de deuren kan openen voor hogere tegemoetkoming voor andere Falconpolishouders. „Als er een uitspraak van het hof ligt die voortborduurt op het vonnis van dwaling van de rechtbank, dan kunnen andere gedupeerde klanten gemakkelijker hun recht halen en dan zullen we nooit weten wat het hof ervan vond”, aldus advocaat Adri Kranenburg.
 
© 1996-2011 Telegraaf Media Nederland | Landelijke Media B.V., Amsterdam