AFM eist informatie van Fortis over private bank
 
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) vordert van bank-verzekeraar Fortis inzage in transacties en beleggingsportefeuilles. De toezichthouder vermoedt dat de bank zijn zorgplicht jegens klanten niet nakomt.
 
De ingreep komt voort uit een zaak die eerder dit jaar speelde rond Anne Gram, oud-directeur beleggingen van Fortis-dochter MeesPierson, een van de grootste private banks in Nederland. Zij klaagde over een cultuur van 'product pushing' en provisiejagen.
 
Fortis zou druk uitoefenen op medewerkers om vooral eigen producten bij klanten onder te brengen, terwijl de klant onafhankelijk vermogensbeheer wordt beloofd.
 
Zorgplicht
 
De AFM zag in de klacht aanleiding tot onderzoek, zo werd in februari reeds bekend. De toezichthouder weigert commentaar. Naar verluidt vermoedt deze dat er structureel iets mis is met de naleving van de zorgplicht.
 
De Belgisch-Nederlandse bank bevestigt desgevraagd dat toezichthouder AFM circa twee weken geleden per brief een grote hoeveelheid informatie heeft gevorderd. De AFM eist inzage in de manier waarop beleggingsproducten worden verkocht.
 
Volgens betrokkenen probeert Fortis, dat na intern onderzoek concludeerde dat geen regels zijn overtreden, een diepgaand AFM-onderzoek te voorkomen. De bank zet vraagtekens bij de hoeveelheid gegevens die wordt opgevraagd. Een woordvoerder bevestigt een 'discussie' met de AFM hierover. 'Maar die is binnen anderhalve week de wereld uit.'
 
Intensivering
 
De AFM intensiveert de controle op banken. Dit jaar is al een groot onderzoek afgerond bij ING , na een reeks incidenten. Naar aanleiding hiervan begint de toezichthouder een proef waarbij de naleving van regels bij drie andere financiële instellingen wordt getoetst via een vrijwillig zelfonderzoek'. Fortis is een van de drie partijen die meedoen.
 
De zaak-Gram kwam in februari in de publiciteit. MeesPierson werd in verlegenheid gebracht door een publicatie van e-mailverkeer tussen haar en de Europese directeur vermogensbeheer, Felix Gonzales. De Spanjaard verzocht Gram om zoveel mogelijk eigen producten in de beheerportefeuilles van haar klanten op te nemen.
 
In maart verloor Fortis de ontslagzaak rond Gram. De rechter vond met Gram dat de voortzetting van het dienstverband mogelijk was. Sinds mei is ze echter alsnog uit dienst.
 
GERBEN VAN DER MAREL
 
Copyright (c) 2006 Het Financieele Dagblad