Leaseklanten gaan ook procederen tegen DSB
 
De DSB Groep van directeur-grootaandeelhouder Dirk Scheringa wacht een collectieve juridische procedure. De initiatiefnemers hiervan zijn Vereniging Payback en het schadebestrijdingsbureau Beursklacht. Zij kondigen tegenover deze krant aan vanaf maandag samen claims in te dienen bij DSB, omdat ze ontevreden zijn over beleggen met geleend geld.
 
Eerder al startten groepen boze leaseklanten juridische procedures tegen de financiële instellingen Dexia, Aegon , Fortis en Levob. Het is voor het eerst dat er nu ook groepsgewijs tegen DSB wordt geprocedeerd.
 
De kritiek van Beursklacht en Payback richt zich bij DSB vooral op het product Hollands Welvaren Select. DSB heeft voor in totaal euro 68 mln 20.000 kredietovereenkomsten gesloten met beleggers die met geleend geld aandelen hebben gekocht.
 
Hollands Welvaren
 
Payback (2700 leden) en Beursklacht (1500 procederende beleggers als klant) vertegenwoordigen zo'n honderd gedupeerde DSB-klanten. Deze klanten maken bij Hollands Welvaren Select gedurende vijf à vijftien jaar maandelijks een bedrag over naar DSB en beleggen tegelijkertijd in aandelen met van DSB geleend geld.
 
Net als bij klanten van andere lease-aanbieders zijn er DSB-klanten in financiële problemen gekomen doordat sinds 2000 de beurskoersen zijn gehalveerd, terwijl beleggen met geleend geld alleen bij flink stijgende beurskoersen rendeert. De waarde van de aangeschafte aandelen is nu vaak onvoldoende om de kosten van de lening te dekken, waardoor na afloop van de overeenkomst klanten met een restschuld worden geconfronteerd.
 
Klanten die bij DSB over hun product klagen of een betalingsregeling met DSB proberen te treffen, krijgen volgens Beursklacht van DSB alleen de mogelijkheid van een verlenging van de effectenlease-overeenkomst.
 
Stilzwijgend
 
'Als klagers niet instemmen met verlenging van het leasecontract dreigt DSB dat de overeenkomst dan stilzwijgend geacht wordt te zijn omgezet in een doorlopend krediet', zegt Hans Aartsen van Payback. Volgens Gerard Burggrave van Beursklacht 'mag dit niet omdat daartoe een kredietovereenkomst ontbreekt'.
 
De claimanten brengen tegen DSB verwijten in stelling die eerder ook werden ingebracht tegen andere aanbieders van het beleggen met geleend geld: misleiding, onvoldoende informatie over de risico's van het beleggen met geleend geld en schending van de zorgplicht.
 
Volgens woordvoerder Klaas Wilting heeft DSB 'geen aandelenleasecontracten; de klant is eigenaar van de aandelen'. Voor en na Duisenbergs schikkingsvoorstel voor Dexia-leaseklanten kreeg DSB tientallen klachten. Het merendeel is afgewikkeld. Er zijn zes procedures tegen DSB gestart, waarvan de groep er (nog) niet één heeft verloren. DSB zegt niet bekend te zijn met de aard van de klachten van Payback en Beursklacht.
 
DSB heeft een omzet van euro 200 mln en een nettowinst van euro 33 mln. Topman Scheringa is ook de sterke man achter voetbalclub AZ.
 
Copyright (c) 2005 Het Financieele Dagblad