Dexia eist nog onderzoek voor begin L&H proces
 
Trends (Be) 10 mei 2007
 
Nauwelijks twee weken voor de start van het fraudeproces-Lernout & Hauspie start Dexia nog een zaak voor de Gentse Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI).
 
Dexia gaat in beroep tegen de beslissing van het Gentse gerecht om bijkomend onderzoek dat de bank had gevraagd, niet uit te voeren. De KI boog zich dinsdag al over de vraag of ze bevoegd is, want bij een rechtstreekse behandeling voor het Hof van Beroep is het ongebruikelijk dat de partijen bijkomend onderzoek vragen.
 
Kan de procedure de start van het proces op 21 mei vertraging doen oplopen? "Het is de bedoeling de kwestie nog voor het proces te regelen", stelt Moniek Delvou, woordvoerster van Dexia.
 
USA en Nederland
 
Trends sprak in het nummer van 1 maart 2007 met Stefaan Decraene, topman van Dexia Bank België. Dexia heeft naast de L&H-zaak nog andere dossiers over gedupeerde beleggers lopen. In de VS zweet de bank de zaak-Lernout & Hauspie uit. In Nederland wordt een strijd over aandelenlease gestreden.
 
Factuur advocaten
 
Onder druk van de stijgende kosten van rechtszaken koos Dexia in Amerika voor een minnelijke schikking. Ook in Nederland verkoos Dexia een minnelijke schikking. Decraene: "Tijdens de due diligence over de overname van Labouchère hadden we niet gezien dat er zo'n moeilijk dossier als Legiolease tussen de mogelijke claims verscholen zat. Als we dat hadden geweten, hadden we het nooit gekocht."
 
Had Dexia ook bij de overname van Artesia niet moeten zien dat L&H tot hoge claims kon leiden? Decraene: "Neen. L&H was voor ons enkel een kredietrisico, geen juridisch risico. Het was een complete verrassing. We zijn nog steeds verontwaardigd dat Dexia in verdenking werd gesteld. Voor mij zijn die 95 kredietdossiers aan L&H de normaalste zaak van de wereld. Dat geld zijn we grotendeels kwijt. Komt daarbij de advocatenfactuur: 15 miljoen euro. Dexia is de grote verliezer in de zaak-L&H."
 
Copyright © 2006 - Roularta Media Group - All rights reserved