Waarschuwing voor juristen Dexia-proces
 
PZC 10 April 2006
 
AMSTERDAM - De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft gedupeerde aandelenleasebeleggers gisteren gewaarschuwd voor de praktijken van juristenbureau Leaseproces. Leaseproces voert op basis van 'no cure, no pay' gerechtelijke procedures tegen Dexia.
 
De VEB, die zelf heeft onderhandeld over de Duisenberg-regeling, vindt dat Leaseproces zijn klanten onjuist voorlicht in tv-commercials en ijdele hoop geeft. Het juristenbedrijf zou er vooral op uit zijn de beleggers nog eens een grote som geld afhandig te maken. "De wijze van adverteren om gedupeerden op te roepen zich bij Leaseproces aan te melden, lijkt bijna op de gewraakte campagnes van Legio Lease", aldus de VEB. "In advertenties is aangegeven dat wordt geprocedeerd op basis van 'no cure, no pay'. Maar daar is geen sprake van." Beleggers moeten inderdaad minimaal 125 euro betalen om voor een procedure in aanmerking te komen.
Ook gaat Leaseproces er volgens de VEB te gemakkelijk vanuit dat de procedures winnend worden afgesloten. "Het is theoretisch mogelijk dat u de procedure verliest, maar die kans is zeer gering", vermeldt de website van Leaseproces. Toch is volgens de VEB die kans wel degelijk aanwezig. Ook twijfelt de beleggersvereniging van voorman Peter Paul de Vries aan de financiŽle motieven van Leaseproces. Het juristenbureau zou voor een gezonde financiering op lange termijn afhankelijk zijn van een continue aanwas van nieuwe aangeslotenen. Een soort pyrimidespel dus.
Leaseproces reageert woedend op de 'ongefundeerde' uitspraken van de VEB. "Het lijkt erop dat de waarschuwing niet is ingegeven door oprechte zorg over de belangen van de gedupeerden", zegt Joost Papeveld van Leaseproces. "Ze willen ons gewoon in een kwaad daglicht stellen."
Volgens Papeveld heeft De Vries zijn huiswerk niet goed gedaan. "Voor de suggestie dat de financiering van Leaseproces op lange termijn alleen gegarandeerd kan worden door een aanwas van nieuwe aangeslotenen, geeft de VEB geen enkele onderbouwing", zegt hij. "Zo zijn ook de andere aantijgingen een voor een te ontkrachten."
Ook volgens gedupeerde Piet Koremans van Platform Aandelenlease, snijden de aantijgingen van de VEB geen hout. "De VEB staat volledig achter Dexia", zegt hij. "Die partijen zijn het volledig met elkaar eens. Ze hebben mensen zoals ik de Duisenberg-regeling voorgeschoteld die op drijfzand is gebouwd. Wij willen doorprocederen en daar hebben we nu eenmaal juristen voor nodig." GPD