Fortis verliest rechtszaak in ontslagkwestie

Fortis Bank mag zijn hoofd beleggingen Nederland, Anne Gram, niet ontslaan. Dit heeft de kantonrechter in Amsterdam donderdag bepaald in een ontslagzaak die door Fortis zelf was aangespannen.
 
Dit bevestigen beide partijen. De advocaat van Gram, Kees Jan Hagen, laat in een reactie weten tevreden te zijn. 'We zijn heel blij. Statistisch wordt in 90% van de ontslagzaken het verzoek tot ontbinding toegewezen.' Hagen wil geen inhoudelijk commentaar geven tot de uitspraak op papier ter beschikking is gesteld. Het kantongerecht was gisteravond telefonisch niet bereikbaar.
 
Fortis wil evenmin inhoudelijk reageren. 'We hebben er kennis van genomen en zullen ons eraan conformeren', aldus een woordvoerder. Tegen de uitspraak staat geen hoger beroep open.
 
Dispuut
 
Gram beheert voor Fortis euro 16 mrd. Zij kreeg ontslag aangezegd omdat er volgens de bank-verzekeraar verschil van inzicht bestond over de te volgen strategie. Gram stelde daartegenover dat het ontslag het gevolg was van een klacht bij Compliance. Volgens haar probeerde de bank haar te dwingen producten aan klanten te verkopen die daar geen belang bij hadden.
 
Ook zou Gram zijn aangezet tot provisie jagen. Volgens een intern onderzoeksrapport van Fortis zijn er geen regels overtreden. Toezichthouder AFM heeft eerder gezegd naar de zaak te kijken.
 
Fortis lichtte eerder op de dag de jaarresultaten toe in Brussel nadat die vorige week al waren gepubliceerd wegens diefstal van een conceptpersbericht. Bestuursvoorzitter Jean Paul Votron wilde niet reageren op de zaak Gram omdat de zaak nog onder de rechter was. Over het interne rapport zei hij: 'Het is tot in de details onderzocht en er is absoluut geen sprake van onregelmatigheden.'
 
Lastig
 
Door de uitspraak ontstaat voor Fortis een lastige situatie. Niet duidelijk is of zij opnieuw zal weigeren het beleid uit te voeren dat door haarzelf als ongeoorloofd is bestempeld, maar door Fortis wordt goedgekeurd. Gram was al eerder aan het werk gegaan na een eerdere uitspraak van de rechter in kort geding. Fortis had een dwangsom opgelegd gekregen van euro 50.000 voor iedere dag die zij niet mocht komen werken.
 
In de marge van de toelichting op de jaarcijfers liet Fortis weten voorlopig niet van plan te zijn IT-werkzaamheden uit te besteden. Daarvoor zijn de verschillende bedrijfsonderdelen nog onvoldoende geïntegreerd, zo liet Fortis-bestuurder Herman Verwilst weten.
 
PRISCO BATTES
 
Copyright (c) 2006 Het Financieele Dagblad