Staatsgaranties voor leningen Dexia
 
BRUSSEL (AFN) -  De regeringen van BelgiŽ, Frankrijk en Luxemburg staan garant voor alle leningen die de bank Dexia vanaf nu aangaat bij andere financiŽle instellingen. Ook de nieuwe obligaties die Dexia uitgeeft vallen onder de garantie.
 
Dat hebben de verantwoordelijke ministers van FinanciŽn donderdag gezegd na een langdurig nachtelijk overleg.
 
ďWij concludeerden dat waar deze solide bank nu behoefte aan heeft, voldoende liquiditeit op de markt isĒ, zo liet de Luxemburgse minister Luc Frieden donderdag weten. Het Franse persbureau AFP meldde dat er een maximum van 4,5 miljard euro aan de garantie zat, maar dat is door de betrokkenen niet bevestigd.
 
Vrees
 
Bronnen rond de onderhandelingen hebben verklaard dat de Belgische regering voor 60,5 procent garant zal staan voor toekomstige leningen die Dexia afsluit. Frankrijk zou 26,5 procent voor zijn rekening nemen en Luxemburg 3 procent. De regeling blijft ruim een jaar van kracht met ruimte voor een verlenging met nog een jaar.
 
De Belgische, Franse en Luxemburgse overheid schoten Dexia eind september al te hulp met een extra krediet van 6,4 miljard euro. De vrees bestond dat Dexia anders het volgende slachtoffer zou worden van de kredietcrisis.
 
De Belgische premier Yves Leterme liet donderdagochtend weten dat ook andere Belgische banken aanspraak kunnen maken op de garanties die nu aan Dexia zijn verstrekt. Zijn Britse ambtgenoot Gordon Brown spoorde Europese regeringsleiders woensdag aan om forse garanties aan de banksector te verstrekken. Londen zei woensdag 50 miljard pond sterling, zoín 65 miljard euro, uit te trekken om de grote Britse banken van extra kapitaal te voorzien.
 
© 1996-2008 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.