Scheringa vermomt zich als buitenlander
 
door BART MOS
 
De Telegraaf 9 september 2005
 
AMSTERDAM – CityCredit, nu in Nederland! Billboards waarop de komst van deze nieuwe onbekende aanbieder van leningen wordt gemeld, hangen momenteel door het hele land.
 
Op de posters staat een wereldbol afgebeeld waarop naast Amsterdam de steden Moskou, Berlijn, Londen en Parijs worden aangegeven. Foto’s van New York onderstrepen het internationale karakter van de kredietaanbieder.
       Voor de consument is de boodschap duidelijk: dit moet welhaast een grote buitenlandse bankinstelling zijn die in ons land de markt komt bestormen met voordelige leningen. Gauw nemen we contact op met de Amsterdamse vestiging van CityCredit, om te horen wat hun plannen voor Nederland inhouden. Groot is de teleurstelling als we direct doorverbonden worden met Klaas Wilting, voormalig zegsman van de Amsterdamse politie en nu pr-man van Dirk Scheringa, de ongekroonde koning van het kleine krediet. Scheringa bestiert met zijn DSB Groep in ons land een hele rits kredietlabels waaronder Frisia, Becam en Postkrediet.
       „Nee, CityCredit heeft geen vestigingen in Moskou en ook niet in die andere genoemde steden. We zitten alleen maar in Amsterdam en het is een nieuw onderdeel van DSB”, verklaart Wilting. „Die wereldbol is gewoon een mooi plaatje. We willen er niemand mee op het verkeerde been zetten.”
 
De Consumentenbond zegt in een reactie dat het hoog tijd wordt voor invoering van de wet financiële dienstverlening, waarbij reclame-uitingen getoetst worden door toezichthouder AFM.© 1996-2005 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam