Fraudeur uitgeleverd
 
Door een onzer redacteuren
 
ROTTERDAM, 9 SEPT.  Beleggingsadviseur Bert N., die in augustus 2003 door de rechtbank van Amsterdam werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien maanden, is eind juli in BelgiŽ opgepakt. N., die via de stichting Befra eind jaren negentig voor ruim honderd particuliere beleggers geld beheerde, was bij verstek veroordeeld omdat hij zich destijds niet had gemeld bij justitie. Hij woonde al geruime tijd in het Belgische Brasschaat.
 
Befra ging in 2000 failliet. De beleggers kregen hun inleg daarbij slechts ten dele terug. Een bedrag van 4,5 miljoen euro wordt nog gevorderd. Een groep gedupeerde beleggers heeft daartoe een procedure aangespannen tegen financiŽle toezichthouder AFM en enkele banken, omdat die N. ondanks het ontbreken van een juiste vergunning zijn gang hadden laten gaan. Volgende week doet de rechtbank in Amsterdam hierover uitspraak.
 
Justitie in Amsterdam bevestigt dat de 56-jarige N. op 25 juli ,,op ons verzoek'' door de Belgische politie is aangehouden en direct is uitgeleverd. ,,Hij zit nu in detentie''. De opgelegde gevangenisstraf is voor vijf maanden voorwaardelijk. Bert N. had zich kort na zijn veroordeling aangemeld voor het televisieprogramma Memories, waarbij hij op zoek ging naar een oud-geliefde. Hij was eind februari in de uitzending.
 
Op dit artikel rust auteursrecht van NRC Handelsblad BV, respectievelijk van de oorspronkelijke auteur.