Aegon voelt onrust rond woekerpolis

DEN HAAG (ANP-AFX) - Zorgen bij consumenten over beleggingsverzekeringen waar mogelijk hoge kosten aan verbonden zijn, zogeheten woekerpolissen, spelen de verzekeraar Aegon parten.
 
Het bedrijf heeft in de eerste drie maanden aanzienlijk minder van dit soort producten in Nederland aan de man gebracht dan normaal.
 
Aegon liet woensdag weten dat de omzet uit nieuw verkochte beleggingsverzekeringen in Nederland met dik een vijfde is afgenomen. De verzekeraar ziet een duidelijk verband met de onrust bij mensen over de woekerpolissen. “Er is veel ophef geweest hierover. Net als die van veel andere verzekeraars, is onze reputatie daarbij aangetast”, zei de financieel directeur Jos Streppel woensdag.
 
Zorgen
 
Streppel zegt zich zorgen te maken over de Nederlandse markt. Problemen rond de eigen producten van Koersplan heeft de onderneming naar eigen idee voldoende afgehandeld, maar schadevergoedingen zijn niet uit te sluiten. “Je weet het nooit”, aldus Streppel.
 
Eind deze maand begint de politiek een onderzoek naar de woekerpolissen. Uit de studie moet naar voren komen welke producten niet deugen en hoe groot het probleem is. Het ministerie van Financiën heeft een Ombudsman in het leven geroepen om te bemiddelen in het conflict. Maar gedupeerden kunnen ook naar de rechter stappen.
 
Winsdaling groter dan voorzien
 
Aegon behaalde in de eerste drie maanden van dit jaar een nettowinst van 462 miljoen euro, tegen 630 miljoen euro vorig jaar. De winstdaling was groter dan financieel analisten hadden voorzien.
 
Het Nederlandse smaldeel van Aegon presteerde slechter dan vorig jaar. Maar dat kwam ook doordat het bedrijf toen een eenmalige bate mocht bijschrijven van dik 200 miljoen euro. Dat er minder nieuwe beleggingsverzekeringen werden verkocht, ziet het concern pas echter terug in de premie-inkomsten van de toekomst.
 
Groeimotor
 
Financieel analisten waren tevreden met de prestatie van Aegon als het gaat om nieuwe producten. Aegon concentreert zich sterk op deze groeimotor van de toekomst, die met name gezocht wordt in opkomende economiën. De waarde van dergelijke nieuwe producten was 232 miljoen euro en daarmee “beter dan onze verwachting van 163 miljoen euro”, aldus een analist van Rabo Securities.
 
Aegon stelde zich eerder ten doel dat de waarde van nieuwe producten in 2010 is verdubbeld. Volgens de bestuursvoorzitter van Aegon, Don Shepard, komt die doelstelling sneller dichterbij dan verwacht. Financieel directeur Streppel bevestigt dat. “Mogelijk kunnen we ons streven verscherpen. Maar daarover zeggen we meer eind dit jaar, als we een bijeenkomst hebben met financieel analisten”, aldus Streppel.
 
Beleggers waren niet al te optimistisch over de resultaten van Aegon. Het aandeel daalde in de ochtend met bijna 4 procent tot 15,38 euro. Daarmee was het fonds veruit de sterkste daler binnen de hoofdgraadmeter AEX.
 
© 1996-2007 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.