Ook informatie over huurschuld komt voortaan in Tiel terecht
ANP
 
TIEL -  Het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel gaat ook huurschulden of betalingsachterstanden bij energiebedrijven bijhouden. Enkele organisaties die geregeld te maken hebben met wanbetalers, hebben hierover afspraken gemaakt met het BKR.
 
Dit heeft het BKR maandag bekendgemaakt. De branchevereniging voor energiebedrijven EnergieNed, de vereniging van woningcorporaties Aedes, de Nederlandse Vereniging van Banken en het BKR ondertekenen woensdag hierover een intentieverklaring.
 
De ondertekenaars hopen wanbetalers beter en eerder te kunnen aanpakken. Het wordt moeilijker nieuwe schulden aan te gaan bij kredietverstrekkers of winkels. Ook hopen de organisaties dat schuldenaars op deze manier sneller gebruikmaken van een schuldsaneringsregeling.
 
Nu weten energiebedrijven en woningcorporaties niet of hun klanten elders schulden hebben. Kredietverstrekkers weten evenmin of potentiële klanten al schulden hebben bij energiebedrijven of woningverhuurders. Door de registratie bij het BKR is wel te zien of die schulden er zijn. Woningverhuurders of energiebedrijven kunnen dan in een vroeg stadium maatregelen nemen door bijvoorbeeld te eisen dat klanten met schulden hun energierekening vooruitbetalen.
 
Aedes, de vereniging van woningcorporaties, verwacht veel van de plannen. ‘Wij zien dit als een instrument om de schuldenproblematiek aan te pakken’, aldus een woordvoerder van Aedes. De aangesloten woningcorporaties versturen maandelijks tweehonderdduizend aanmaningen. Dat leidt tot zevenhonderd huisuitzettingen. ‘Vaak blijkt dat deze mensen nog meer schulden hebben naast hun huurachterstand’, zegt de woordvoerder.
 
Deze huurders zijn niet geholpen bij het opbouwen van steeds meer schulden. Volgens de woningbouwvereniging is de registratie bij het BKR er voor bedoeld dat schuldenaars zich sneller melden voor een schuldsanering. Aedes hoopt daarmee huisuitzettingen te voorkomen.
 
Nog niet bekend is wanneer de registratie begint. Zo moet nog worden uitgewerkt wanneer achterstallige betalingen ernstig genoeg zijn om ze te registreren.
 
Het BKR registreert al de gegevens over leningen, doorlopende kredieten en creditcards.
   
© de Volkskrant