Lakeman hekelt rol DNB bij Van der Hoop
 
De Telegraaf 9 januari 2006
 
NIEUWERSLUIS - De Nederlandsche Bank (DNB) heeft spaarders bij de failliete bank Van der Hoop Bankiers misleid door de noodregeling te laat toe te passen. Dit stelt persbureau ANP op basis van een publicatie op de website van de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (Sobi).
        Volgens Sobi, geleid door voorzitter Pieter Lakeman, trokken goedgeÔnformeerde spaarders bij Van der Hoop al in de eerste helft van vorig jaar meer dan 35% van alle spaargelden bij de bank terug. Sobi stelt dat DNB toen al de noodregeling (vergelijkbaar met uitstel van betaling) had moeten toepassen.
       In plaats hiervan ging DNB akkoord met een kredietverstrekking van een bankensyndicaat (met ABN Amro, Rabobank en NIB Capital) aan Van der Hoop, om het financiŽle gat op te vullen. Het syndicaat kreeg hierbij de bezittingen van Van der Hoop Bankiers in zekerheid. Het syndicaat kon zo de risico's van een faillissement geheel afwentelen op vooral nieuwe spaarders die van niets wisten, aldus Sobi op zijn website.

Sobi vindt dat DNB deze groep de geleden schade moet vergoeden. Ook de leden van de raad van commissarissen van Van der Hoop en de in mei benoemde interim-directeur zijn aansprakelijk voor het misleiden van spaarders, zo stelt Sobi. Sobi onderzoekt nog tot in hoeverre Deloitte, de accountant van Van der Hoop, aansprakelijk kan worden gesteld
 
© 1996-2005 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam.