Afspraken over woekerpolissen
 
De Telegraaf 8 november 2007
 
ē door THEO BESTEMAN
 
AMSTERDAM - Verzekeraars komen eind december met de eerste collectieve schaderegelingen voor honderdduizenden klanten met de omstreden beleggingpolissen. Per type polis - het zijn er ruim duizend - heeft de Ombudsman FinanciŽle Dienstverlening Jan Wolter Wabeke, op details na, afspraken met afzonderlijke verzekeraars afgerond over afhandeling van verliezen van klanten.
        Of en hoeveel schadevergoeding gedupeerden afzonderlijk krijgen, is afhankelijk van het type polis, maandpremie en persoonlijke omstandigheden.
       Dat bevestigen betrokkenen. Wabeke zegt desgevraagd alleen "snel met normen voor transparantie van alle kosten te willen komen. Maar of beleggingsresultaten terecht waren en of het verkoopadvies wel geschikt was voor de klant, daar ga ik niet over. Dat is aan verzekeraars."
       Eťn verzekeraar schat de schade op minimaal 500 miljoen euro. In duizenden gevallen hebben verzekeraars afgelopen jaar al individueel in stilte geschikt, uitbetaald en de gewraakte polissen aangepast. In maart verklaarden ze zich bereid om collectieve afspraken te maken.
       Dossiers van gedupeerden worden momenteel door verzekeraars en klachteninstituut Kifid aan nieuwe door Wabeke geformuleerde standaardoplossingen getoetst. De testresultaten, die voor Kerstmis klaar moeten zijn, gelden als norm voor de 6,5 miljoen verkochte polissen.
       Aegon zal met de nieuwe afspraken als eerste tot een schaderegeling overgaan. "Voor het eind van het jaar ligt er een doorgerekende oplossing", bevestigt een betrokkene.
 
Na Aegon volgen NationaleNederlanden en Fortis. Als deze grote partijen over de brug zijn, komen de verzekeraars die intern onderzoek naar de beleggingspolissen nog moeten afronden.
       De exacte betalingen worden pas vanaf januari bekend: over het schadebedrag per klant wordt op bestuursniveau bij de verzekeraars nog gesproken. "Geen lichtvaardig besluit, het gaat om honderden miljoenen", typeert een bron.
       In januari presenteert minister Bos (FinanciŽn) tevens een mogelijk zeer schadelijk onafhankelijk feitenonderzoek naar de werkwijze van verzekeraars. "Alle verzekeraars willen daarom hun zaakjes voor die tijd al geregeld hebben om Bos de wind uit de zeilen te nemen", aldus een betrokkene. "Ze gaan reclame met het akkoord maken: wij waren fout, maar wij hebben het probleem nu opgelost."
 
© 1996-2007 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden