Nog één kantoor en vijf medewerkers over
 
Spaar Select op laatste benen
 
Door Peter de Brie
 
Vrijdag 8 oktober 2004 - BREDA – Het lot van financieel dienstverlener Spaar Select ligt in handen van enkele grote crediteuren. Door het faillissement van de laatste verkoopkantoren zijn de inkomsten nog net genoeg om voor de klantenservice vijf mensen in dienst te houden op het hoofdkantoor in Tilburg. Intussen werken dezelfde directie en voormalige account-managers van Spaar Select aan de uitbouw van de nieuwe adviesketen Marq.
 
Mocht een van de grotere crediteuren, veelal verzekeringsmaatschappijen, zijn geld opeisen, dan betekent dat het definitieve einde van Spaar Select.
 
Het in 1993 door Jan-Willem van Dijk in Breda opgerichte Spaar Select deed ooit goede zaken door als bemiddelaar financiële producten zoals aandelenleaseconstructies te verkopen en maakt furore als schaatssponsor.
 
Door het instorten van de effectenbeurzen sinds 2001 bleven veel onervaren beleggers echter met grote schulden achter en Spaar Select met een besmeurd imago en kelderende verkopen. Van de ooit 32 verkoopkantoren waren afgelopen zomer alleen nog Rhenen en Venlo over, plus de hoofdvestiging in Tilburg. In totaal werkten er nog zo’n 75 mensen. Nu ook die laatste twee kantoren bankroet zijn, krijgt Spaar Select BV in Tilburg alleen nog provisie binnen van verzekeringsmaatschappijen namens dewelke de adviesketen bijvoorbeeld langlopende producten als lijfrentepolissen of hypotheken heeft verkocht.
 
WW
 
„Er werken nu alleen nog maar vijf mensen in Tilburg om klanten te woord te staan over reeds verkochte producten. De rest zit in de WW, heeft een nieuwe baan of is nu aan de slag bij Marq“, erkent financieel directeur Hubert Baardemans van Spaar Select, dat verder ‘beschikt’ over een ‘dik negatief eigen vermogen’.
 
Zelf zetelt hij met algemeen directeur Robert van den Broek nog als enige in de Spaar Select Holding, waar de BV onder valt. Of zijn bedrijf ‘de kerst haalt’ durft Baardemans niet te voorspellen. „Het zou best kunnen. We verkopen niets meer, maar de provisie houdt Spaar Select nog overeind. En de verzekeringsmaatschappijen vinden het op zich prima dat wij de klantenservice voor hun producten nog doen, anders moeten ze daar immers zelf een oplossing voor vinden. Uiteraard blijven we met hen in gesprek en zo lang zij hun geld niet opeisen, kunnen we doordraaien.“
 
De Vereniging Payback, die opkomt voor gedupeerde leasebeleggers, stelt dat Spaar Select via een sterfhuisconstructie ‘als een dief in de nacht’ zijn verantwoordelijkheden ontloopt. „Een grof schandaal“, vindt voorzitter Piet Koremans. „Procederen tegen Spaar Select is nutteloos geworden. Want van een kale kip kan je niet plukken.“
 
Schadeclaims
 
Payback wil schadeclaims afdwingen bij financiële instellingen als Dexia Bank en bemiddelaars als Spaar Select. Baardemans stelt echter dat de golf van faillissementen voor beleggers per saldo niet uitmaakt.
 
„De mensen zijn daardoor niet slechter af. Gaan we helemaal bankroet, dan is er uiteraard geen partij meer om aansprakelijk te stellen. Maar als een rechter een schadeclaim van beleggers zou toewijzen, gaan we toch ook failliet. Er valt bij ons niets meer te halen en door het negatieve imago van Spaar Select valt er ook niets meer te verkopen onder die naam.“
 
Copyright © 2004 BN/De Stem - alle rechten voorbehouden