Rechtbank op scherp voor Dexia
 
Partijen bereiden zich voor op jarenlange processen rond aandelenlease
 
Het Financieele Dagblad 8 augustus 2007
 
COR DE HORDE
 
AMSTERDAM - Wie wil weten hoeveel dat is, 20.000 rechtszaken, moet een kijkje nemen bij het kantoor van Leaseproces in Amsterdam Sloterdijk. Een kamer met zes grote stellingkasten die van boven tot onder volstaan met dozen.
 
Die bevatten nog maar een heel klein deel van de benodigde stukken, want alle bewijsmateriaal is ingescand. 'Een hoop werk, maar het is te overzien', zegt Ger van Dijk, oprichter van Leaseproces.
 
Zijn bedrijf vertegenwoordigt het leeuwendeel van de bijna 25.000 beleggers die naar de rechter kunnen stappen omdat ze geld willen zien van Dexia , de rechtsopvolger van de Bank Labouchère waarmee ze in aandelenlease zijn gestapt. De meeste beleggers zijn hun inleg kwijt en hebben bovendien een restschuld. De risicovolle constructie, het slechte beursklimaat van begin deze eeuw, hebben daartoe geleid, net als de ongelukkige aandelenkeuze. Er werd vooral in bedrijven belegd die het nog slechter deden dan het beursgemiddelde, zoals KPN en Ahold .
 
De klanten van Leaseproces en enkele duizenden andere gedupeerden die met andere kantoren samenwerken, hebben de zogeheten Duisenbergregeling afgewezen. Dat is een schikking waarbij Dexia twee derde van de restschuld en niets van de inleg moet terugbetalen. Vorige week verliep de termijn waarop Dexia -klanten zich konden aanmelden voor deze regeling.
 
De rechtbank van Amsterdam, waar de meeste zaken zullen terechtkomen, heeft een paar jaar geleden een werkgroep opgericht om de vloedgolf aan zaken in goede banen te leiden. Tijdens de publieke discussies rond de Duisenbergregeling zijn de meeste zaken opgeschort, maar dezer dagen gaan de processen voluit van start.
 
Wim van den Reek is voorzitter van het Team Effectenlease van de rechtbank, dat op dit moment met minstens zes rechters en dik twaalf man aan ondersteunend personeel de tienduizenden zaken moet behandelen. De rechtbank heeft nu een werkvoorraad van 4500 zaken liggen. De overige 20.000 Dexia -klanten kunnen nog volgen.
 
Leaseproces had nog gevraagd om overleg met Dexia over hoe de berg aan zaken praktisch te behandelen. 'Wij hebben toen gezegd dat dat zinvol kan zijn', herinnert Van den Reek zich. 'Maar dat willen we niet eenzijdig doen wegens onze onafhankelijke positie. We hebben het aan Dexia voorgelegd, maar die had er geen behoefte aan.' Volgens Dexia was er nog onvoldoende duidelijkheid over de zaken.
 
Wel heeft de rechtbank in april duidelijk gemaakt welke criteria gelden voor een eventuele vergoeding. Beleggers met ervaring, veel vermogen, veel inkomen en een hogere opleiding kunnen bij de rechtbank slechter af zijn dan met 'Duisenberg'. Anderen krijgen soms (veel) meer. 'Het oogmerk was om handvatten te bieden, zodat partijen hun zaken zelf onderling kunnen schikken', zegt Van den Reek.
 
Dat gebeurt, maar niet altijd. Dexia bestrijdt in hoger beroep het zogeheten categoriemodel van de rechtbank. 'Er zitten aspecten aan waar wij het niet me eens zijn', zegt bestuursvoorzitter Ben Knüppe van Dexia .
 
Dus bereiden alle partijen zich voor op een serie processen die in zijn omvang uniek is. De rechtbank wil op jaarbasis 1500 zaken behandelen. Met 25.000 beleggers die de Duisenbergregeling weigeren, kan dat een lange geschiedenis worden, erkent Van den Reek, maar meer zit er voorlopig niet in. 'Er zijn ook nog andere zaken bij deze rechtbank, bij de verschillende sectoren. Die moeten ook gewoon doorgaan. Er zijn grenzen aan wat wij aankunnen.' Hij sluit niet uit dat het team wordt uitgebreid. Voor een eventuele massale schikking verwijst hij naar de partijen.
 
Dexia wil er niet van weten. 'Het wordt géén schikking', zegt Knüppe stellig. 'Met die Duisenbergregeling hebben we al geschikt. Wij vinden dat een goede regeling en die zullen we verdedigen.'
 
Leaseproces is er klaar voor, zegt Van Dijk. 'Wij bereiden ons voor op een individuele behandeling.' Leaseproces heeft zich in de voorbereiding verregaand geautomatiseerd. Alle bewijsstukken en de dagvaarding rollen met een druk op de knop uit de computer. Er werken veertig medewerkers - toen de intakegesprekken werden gehouden waren het er 180.
 
Het bedrijf draait op basis van 'no cure no pay' plus een eenmalige inleg. Van Dijk: 'Als we allemaal individueel door moeten procederen, sluit ik niet uit dat we er iets bij moeten vragen.'
 
Copyright (c) 2007 Het Financieele Dagblad