VEB telt al 100 duizend gedupeerde beleggers in Ahold
Van onze verslaggever
 
AMSTERDAM - Ruim honderdduizend Nederlandse beleggers die zich gedupeerd voelen door het boekhoudschandaal bij Ahold, hebben zich gemeld bij de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). De belangenorganisatie verwacht op de laatste dag waarop gedupeerden zich kunnen melden maximaal 130 duizend beleggers te hebben verzameld.
 
De gedupeerden komen af op het bedrag van 1,1 miljard dollar dat in november 2005 werd overeengekomen tussen het supermarktconcern enerzijds en Amerikaanse class-action-advocaten en de VEB anderzijds. Het miljard was het resultaat van een schikking. Na aftrek van de kosten blijft een bedrag van gemiddeld 1,15 euro per aandeel Ahold over. De uitbetaling zal naar verwachting volgend jaar geschieden.
 
Volgens de beleggersvereniging is de laatste weken een sterke stijging van het aantal claimformulieren te zien. Bij de vorige tussenstand, op 16 juni, hadden 35 duizend beleggers zich gemeld. De toename is volgens de VEB te danken aan de aanhoudende reeks radiospotjes en advertenties en de naderende deadline van 18 augustus. De belangenvereniging verwacht dat 60 tot 65 procent van degenen die in aanmerking komen, zich voor vergoeding zullen melden.
 
Een deel van de Nederlandse beleggers zal zich vermoedelijk niet melden omdat zij in de bewuste periode minder dan dertig stukken in bezit hadden. Indiening van een claim wordt dan niet als rendabel beschouwd. Andere beleggers hebben een Amerikaans class action-formulier ingevuld en de claim direct in de VS ingediend.
 
Een ander deel van de bezitters van Ahold-stukken heeft zich niet gemeld omdat ze de aandelen hebben verkregen via stock-dividend, waarbij het dividend in aandelen wordt betaald in plaats van in geld.
 
De VEB heeft zich ten doel gesteld zo veel mogelijk claimaanvragen te verzamelen. Om het indieningspercentage verder te verhogen, zal de VEB blijven adverteren tot 18 augustus.
 
(c) de Volkskrant