Hans Hoogervorst naar AFM
Van onze verslaggever
 
AMSTERDAM - Hans Hoogervorst wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van de Autoriteit FinanciŽle Markten (AFM). Dat heeft het ministerie van FinanciŽn vandaag bekendgemaakt. Zijn voordracht is vandaag goedgekeurd door de ministerraad.
 
Hoogervorst volgt Arthur Docters van Leeuwen op, wiens tweede termijn op 15 september afloopt.
 
Hans Hoogervorst (1956) begon zijn carriŤre bij de National Bank of Washington. Na een aantal jaren bij het ministerie van FinanciŽn was hij financieel-economisch beleidsmedewerker bij de VVD-fractie en daarna lid van de Tweede Kamer, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, minister van FinanciŽn (en gedurende enige tijd minister van Economische Zaken) en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
 
Toezicht
De AFM houdt toezicht op het gedrag van alle partijen op de financiŽle markten, dat wil zeggen op de markten van sparen, lenen, beleggen en verzekeren. Doel van de AFM is het waarborgen van het vertrouwen in open en eerlijke financiŽle markten door toe te zien op ordelijke en transparante financiŽlemarktprocessen, zuivere verhoudingen tussen marktpartijen en zorgvuldige behandeling van cliŽnten.
 
De benoeming van Hoogervorst gaat in op 15 september en is voor een periode van 4 jaar.
 
(c) de Volkskrant