Leasebeleggers wachten met smart op advies

AMSTERDAM | Gedupeerde beleggers in aandelenleaseproducten beginnen ongeduldig te worden nu een advies van de Commissie Geschillen Aandelenlease op zich laat wachten.

De commissie werd medio vorig jaar ingesteld om een oplossing te zoeken in het conflict tussen de gedupeerde beleggers en de aanbieders van de producten. De commissie heeft al enige tijd niets van zich laten horen.
Volgens gedupeerde beleggers, die onder andere zijn verenigd in stichtingen als Leaseverlies, Eegalease, Payback en Juniorlease, duurt het allemaal erg lang. Een woordvoerder van de Leaseverlies en Eegalease zei onlangs te hopen dat de commissie snel met een advies komt. "De gedupeerde beleggers zijn gebaat bij een snelle oplossing."
Bij veel beleggers die met een restschuld zijn opgezadeld als gevolg van de desastreuze ontwikkelingen van de aandelenleaseproducten, staat het water tot de lippen. Ze moeten maandelijks vaak grote bedragen afbetalen. De gedupeerden kochten in de hoogtijdagen op de beurs aandelen met geleend geld.
"Het is een vervelende zaak", volgens de woordvoerder. "Wij hopen op een compromis van de commissie, anders kan de zaak nog jaren duren. Daar is niemand gebaat bij. Maar het duurt wel erg lang allemaal."
De commissie, die vorig jaar werd ingesteld door minister Zalm, is al acht maanden op zoek naar een oplossing. De leden spreken daarbij zowel met de aanbieders als met de gedupeerde partijen. In een brief aan de Tweede Kamer liet Zalm vorig jaar weten vóór mei een advies te verwachten. Volgens de secretaris van de commissie, Floris Schildhuis, gaat het echter nog enkele weken duren.

Kwijtschelding

Volgens de stichting Juniorlease is de commissie nog steeds druk in gesprek met de belangrijkste aanbieders en stichtingen. "Wij hebben al heel lang niets meer van ze gehoord", zei de advocaat van de stichting vorige week. De stichting meent dat de situatie van jongeren zo specifiek is dat ze sowieso in aanmerking moeten komen voor kwijtschelding.

Sommigen verwachten dat de schikkingsvoorstellen van de commissie, als ze al met een oplossing komt, in de buurt komen van de uitspraken van DSI. Deze klachtencommissie deed begin dit jaar een aantal uitspraken in een aantal aandelenleasezaken, waarbij de beleggers in de meeste gevallen 20 tot 30 procent van de hoofdsom moesten betalen. | GPD

Copyright © 2004 Haagsche Courant - alle rechten voorbehouden