OMVANG BEDROG SPAARSELECT STEEDS GROTER
 
(Gazet van Antwerpen 8/4/2005)
 
Pas in de loop van dit jaar zal de werkelijke omvang van het financiële bedrog van SpaarSelect duidelijk worden. Dat zegt advocaat Geert Lenssens, die de belangengroep Spaarverlies bijstaat.
 
Lenssens adviseert de gedupeerden om zich te groeperen en te stoppen met de torenhoge maandelijkse afbetalingen. In België verdeelde SpaarSelect van 1997 tot 2004 illegale producten. “De grootste financiële drama’s zijn te verwachten bij 1.500 mensen die een hypothecaire lening aangingen bij Kempar” zegt voorzitter Hendrik Boonen van de belangengroep Spaarverlies. Zij namen onbewust deel aan zeer risicovolle beleggingen met hun huis als onderpand. Velen van hen zijn nog niet op de hoogte van het bedrog.
Het tweede product is de aandelenlease van de Nederlandse bank Labouchere. Die bank werd in 2000 overgenomen door Dexia Nederland. Naar schatting gaat het hier om 10.000 gedupeerden, vooral uit het Waasland. SpaarSelect ging hier erg driest te werken. Vooral bij gehandicapten en bejaarden probeerde het zijn producten te slijten.
 
NIEUW SOORT OPLICHTING.
Dit is een nieuw soort oplichting, zegt advocaat Geert Lenssens. Met gesofisticeerde financiële producten worden mensen bedrogen. De omvang begint nu duidelijk te worden,
Maar de meeste gedupeerden zullen pas in het najaar van 2005 beseffen wat hun boven het hoofd hangen. Dan krijgen zij een brief in de bus van Dexia Nederland”
Intussen loopt er een gerechtelijk onderzoek tegen Kempar. Het onderzoek naar fraude door Dexia Nederland zit nog in een beginfase. In die zaak adviseert Lenssens de gedupeerden kalm te blijven. “Op 1 januari 2004 is de wet veranderd: het is nu verboden geld te lenen om te beleggen. Als ik een gedupeerde was, zou ik stoppen met afbetalen en me melden bij Spaarverlies.”
 
“JE KUNT NIEMAND MEER VERTROUWEN”.
De 39-jarige Ingrid De Smet uit Gent is een gedupeerde van SpaarSelect. In 2001 investeerde ze twee keer € 3.000.—in het product van de bank Labouchere. Nu heeft ze in totaal € 11.000.—schuld.
“Ik ben zwaar bedrogen” zegt ze. “Ik vertrouwde die persoon van SpaarSelect. Maar nu lijkt hij van de aardbol verdwenen. Ik doe zoiets nooit meer. Wie kun je eigenlijk nog vertrouwen?
Zelfs de banken kunnen je zomaar wat voorliegen. Ik hoop dat ik ooit mijn geld terugkrijgen en dat de schulden wegvallen. En ik hoop ook dat de daders zwaar gestraft worden, want blijkbaar zijn veel mensen het slachtoffer geworden van hun bedrieglijke praktijken”

.