Artikel uit BN/DeStem van 08-04-2003
 
'Stel Sprintplan-klanten gewoon schadeloos'
 
Van onze redactie economie
 
Dinsdag 08 april 2003 - DEN HAAG - Aegon moet de kopers van het product Sprintplan van dochter Spaarbeleg schadeloos stellen. Dat vindt de vereniging Consument en Geldzaken. Volgens de vereniging heeft Aegon sinds 1999 de wet overtreden bij de verkoop van het effectenleaseproduct Sprintplan aan een groot deel van de deelnemers.
 
Hoofd juridische ledenservice A. Weenink van Consument en Geldzaken stelt dat Aegon in het kader van de Nadere Regeling Toezicht Effectenverkeer een zogenoemd profiel had moeten maken van haar potentiële klanten.
In dat profiel had dochter Spaarbeleg informatie in moeten winnen over de financiële positie, beleggingservaring en beleggingsdoelstellingen van de klanten. Als Aegon dit gedaan had, was Sprintplan volgens Weenink nooit verkocht aan vele duizenden klanten zonder beleggingservaring.
Gedupeerden gingen bij Spaarbeleg een consumptief krediet aan op basis van aandelen. Ze dachten door reclameboodschappen van Spaarbeleg een soort spaarrekening te openen op basis van toen nog snel in waarde stijgende aandelen. Sprintplan garandeerde de beleggers dat ze een waardedaling van het aandelenpakket niet hoefden bijpassen aan het einde van de looptijd. De rentebetalingen kreeg de belegger niet gegarandeerd terug.
Hoe Aegon de klanten schadeloos gaat stellen, moet volgens Weenink blijken na overleg met de verzekeraar. Te denken valt aan een terugbetalen van alle rente, verlenging van de looptijd of een verlaging van de rente.
Gedupeerden van de aandelenleasecontracten willen vrijdag demonstreren in Breda. Ze richten zich daarbij niet alleen op Aegon, maar ook op andere aanbieders van effectenlease als Legio en Spaar Select.
De demonstratie wordt georganiseerd door de vereniging Payback. Het moet de eerste zijn in een reeks waarbij ook de hoofdkantoren van andere aanbieders van leasecontracten worden aangedaan. Payback wil om 11 uur verzamelen op het station en vervolgens in optocht naar het hoofdkantoor van Spaar Select trekken. De organisatie hoopt op enige honderden demonstranten.
Volgens Payback's oprichter Jurgen Weber moeten kabinet en parlement nog steeds doordrongen worden van de financiële ellende die de Lease-klanten treft. Dit ondanks de publiciteit die de stichting Leaseverlies kreeg over een aantal zaken tegen Legio Lease. Weber heeft bij minister Hoogervorst van financiën en staatssecretaris Wijn van economische zaken op een gesprek aangedrongen.
 
Copyright © BN/De Stem