Verzekeraars betalen voor Verliespolis
 
Door GEERT DEKKER
 
DEN HAAG - Twee verzekeraars hebben ermee ingestemd de juridische kosten van de stichting Verliespolis te betalen.
 
Met een derde verzekeraar wordt volgende week overeenstemming verwacht. Dat heeft de advocaat van de stichting, Jurjen Lemstra, gezegd in een interview met het AD.
 
Verliespolis onderhandelt namens 80.000 kopers van beleggingsverzekeringen met de verzekeraars over een compensatie voor de te hoge kosten die jarenlang zijn ingehouden op de inleg. ,,Nu wordt voorkomen dat de stichting op een gegeven moment de strijd moet staken omdat de kas leeg is.
 
De overeenkomst moet niet worden gezien als een gunst. Lemstra: ,,Hiermee wordt aangesloten bij een uitspraak van de Hoge Raad, waarin wordt geoordeeld dat belangenorganisaties hun eigen advieskosten als schade kunnen claimen. Deze verzekeraars zijn daarmee akkoord gegaan, overigens zonder aansprakelijkheid te erkennen.
 
Dat wil zeggen dat ook als de onderhandelingen op niets uitlopen, de stichting zich geen zorgen hoeft te maken over de advocaat- en onderzoekskosten. ,,En als er wel een regeling komt, maken deze onderhandelingskosten daarvan deel uit.
 
Is het niet merkwaardig dat de advocaten worden betaald door hun tegenstanders? ,,Nee, aldus Lemstra, ,,het maakt gewoon deel uit van de schade die de polishouders hebben opgelopen door toedoen van de verzekeraars. Met welke verzekeraars de overeenkomst is gesloten, maakt Verliespolis niet bekend.

Copyright (C) Algemeen Dagblad