Kabinet kondigt onderzoek aan naar beleggingsverzekeringen
 
Op verzoek van de Tweede Kamer en van consumentenorganisaties komt er verder onderzoek naar zogenoemde woekerpolissen, beleggingsverzekeringen waar hoge kosten aan verbonden zijn.  
 
Het onderzoek moet een 'volstrekt feitelijke opzet' krijgen, aldus minister Wouter Bos van FinanciŽn donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Op die manier worden volgens hem de procesposities van consumentenorganisaties en het Verbond van Verzekeraars niet geschaad.
 
Gedupeerden en verzekeraars zijn in conflict geraakt over mogelijke hoge verborgen kosten bij beleggingspolissen. De onrust ontstond toen vorig jaar de Autoriteit FinanciŽle Markten zich kritisch uitliet over bepaalde financiŽle producten.  
 
Bos moest met een compromis komen omdat de verzekeraars zich niet konden vinden in aanvullend onderzoek van hoogleraar Alfred Oosenbrug in opdracht van stichting Verliespolis, een collectief van gedupeerden. Voormalig minister Gerrit Zalm van FinanciŽn wilde aanvankelijk Oosenbrug wel ondersteunen, maar kwam daar later op terug. Daarentegen drong de Kamer wel aan op extra onderzoek.  
 
In zijn brief laat Bos nog in het midden wie het aanvullende feitelijke onderzoek moet uitvoeren. Daarover en over de precieze opdracht moet nog overlegd worden met consumentenorganisaties en verzekeraars.  
 
Het overleg de afgelopen weken met alle betrokken partijen heeft wel duidelijk gemaakt dat Edgar du Perron en Jan Wolter Wabeke van het Klachteninstituut FinanciŽle Dienstverlening (KiFiD) aan de slag kunnen. Zij moeten proberen een uitweg te vinden in het conflict. Ze willen de komende maanden bemiddelen in een aantal voorbeeldzaken rond beleggingspolissen. Op die manier kunnen mogelijk rechtszaken voorkomen worden.  
 
De Consumentenbond reageerde donderdag verheugd op de 'belangrijke eerste stap' van Bos. Volgens een woordvoerder kan er nu, gesteund door alle betrokken partijen, een onafhankelijk onderzoek komen.
 

Copyright (c) 2007 Het Financieele Dagblad