‘Repareer alle polissen’
 
Door WALTER DEVENIJNS
 
DEN HAAG - De bemiddelaars Wabeke en Du Perron die door minister Zalm (Financiën) zijn benoemd om de zogenoemde woekerpolisaffaire te onderzoeken, krijgen niet onverdeelde steun van stichting Verliespolis. Dat zegt voorzitter en advocaat Gilles Hooft Graafland van de belangenvereniging voor gedupeerde polishouders.
 
Demissionair minister Zalm vroeg enkele weken geleden aan de juristen Wabeke (Ombudsman Verzekeren) en Du Perron te zoeken naar een oplossing voor de beleggingspolis-affaire. Zij moeten voorkomen dat de affaire net als bij de aandelenlease uit de hand loopt.
Hooft Graafland vindt dat de Tweede Kamer die vandaag over de beleggingspolissen vergadert, ‘een commissie moet benoemen met als taak te bemiddelen tussen de gedupeerde polishouders en verzekeraars’. Die commissie moet alle polissen en werkmethodes van de verzekeraars tegen het licht houden.
 
,,Ze moeten eerst de feiten onderzoeken, waardoor vast komt te staan welke problemen er zijn. Daarna kan worden onderhandeld over de compensatie. Wij eisen een collectieve polisreparatie voor die consumenten die zijn misleid over de kosten en opbrengsten van hun beleggingsverzekering,’’ verklaart de voorzitter. Druk van buiten is nodig, vindt hij. Tot nu toe kijken de verzekeraars alleen naar individuele gevallen.
 
Hooft Graafland is gepokt en gemazeld in beleggingsland. Tijdens de aandelenlease-affaire voerde hij de stichting Leaseverlies aan die uiteindelijk een financieel compromis sloot met Dexia Bank.
 
Ook dit keer staat de bekende effectenjurist, die al eerder succesvol ABN Amro belaagde, aan het hoofd van een belangenstichting. Verliespolis werpt zich met steun van onder meer de Independer en Vereniging Eigen Huis op als dé belangenbehartiger voor de gedupeerde polishouders. De consument is in het verleden niet goed ingelicht over de hoge kosten, constateert hij. ,,We hebben het vizier gericht op spaarloonpolissen, waarbij geld werd gestopt in lijfrentes. We hebben rekenvoorbeelden waaruit blijkt dat bij premievrijmaking of premievermindering dertig procent van de inleg opging aan kosten. Dan zijn de overlijdensrisicopremies nog niet meegerekend.’’ Hoe hoog de schade is weet Hooft Graafland niet, maar hij weet wel dat de verzekeraars in het Verenigd Koninkrijk in een soortgelijke zaak 3,7 miljard euro kwijt zijn geraakt. Tot nu toe hebben zich 63.000 mensen aangemeld bij Verliespolis. Volgens Hooft Graafland komen er elke dag honderden meldingen bij.
 
Copyright (c) Algemeen Dagblad