Artikel uit BN/DeStem van 08-01-2004

Conflict over aandelenlease
‘Zalm moet beleggers steunen’

Door Miranda Megens


Donderdag 8 januari 2004 - DEN HAAG - De Consumentenbond wil dat minister Zalm (financiën) ingrijpt in het slepende conflict rond de aandelenlease. De gedupeerde beleggers wachten volgens de bond al veel te lang op duidelijkheid.

Dat duidelijke antwoord zou moeten komen van de commissie die moet beoordelen of er een oplossing mogelijk is in het conflict tussen hen en de banken. Ook twijfelt de bond aan de onafhankelijkheid van de klachtencommissie DSI, die uitspraken moet doen die essentieel zijn voor de verdere bemiddeling.

De aandelenleaseruzie draait om producten die vooral in de jaren negentig zijn verkocht en waarbij met geleend geld werd belegd.

Restschulden

Door het inzakken van de beurzen zaten klanten aan het einde van de looptijd met restschulden in plaats van met winsten. Duizenden klaagden over de aandelenleaseconstructies bij het Dutch Securities Institute, dat is opgericht door de effectenbranche.

De commissie Oosting, die door Zalm werd ingesteld om te bemiddelen tussen boze beleggers en de banken, wil het DSI-oordeel hebben voor ze verder gaat met haar werk. De DSI-uitspraken moeten model staan voor vergelijkbare situaties van gedupeerde beleggers. De commissie zou half november aangeven of het zinvol zou zijn haar bemiddelingswerk voort te zetten. Door het ontbreken van de uitspraken werd het werk van de commissie vertraagd. Nu, begin januari heeft het DSI nog niets van zich laten horen. „Wij zijn daar gefrustreerd over,“ stelt de Consumentenbond. „Wij willen dat Zalm het DSI aanspoort of dat de commissie Oosting verder gaat met het werk.“ De bond schrijft Zalm regelmatig ‘verontruste telefoontjes’ van leden te krijgen die willen weten of een oplossing via de commissie Oosting haalbaar is.

De bond vraagt zich tevens af of van het door de branche ingestelde klachteninstituut ‘zeker bij het grootste probleem dat de branche ooit heeft gekend, voldoende afstand en onafhankelijkheid verwacht mag worden bij het formuleren van oplossingen van dit probleem’.

Het DSI zegt dat de uitspraken in de circa vijftien voorbeeldzaken binnenkort bekend worden gemaakt. Algemeen directeur K. Oosterholt bestrijdt dat de klachtencommissie van het DSI niet onafhankelijk zou zijn. De uitspraken worden gedaan door juristen, rechters, effectendeskundigen en accountants, aldus Oosterholt. „De effectenbranche zelf heeft geen enkele invloed.“ De DSI-uitspraken zijn bindend. Klagers kunnen daarna niet naar een gewone rechter toe.

Bij de aandelenlease-affaires zitten gezinnen soms met duizenden euro’s restschuld. De bekendste producten zijn van Legiolease, onderdeel van Dexia Bank. Ruim 105.000 Dexia-klanten hebben zich verenigd in de stichtingen Leaseverlies en Eegalease. Om een verstopte rechtsgang te voorkomen stelde minister Zalm in september de commissie Oosting in om te bemiddelen.

Copyright © 2004 BN/DeStem - alle rechten voorbehouden