Ongewild gokje van ‘spaarder’ bij Aegon

De Twentsche Courant Tubantia 7 oktober 2005

AMSTERDAM (GPD) – Van de ruim honderdduizend beleggers die een Sprintplan van Aegon hebben gekocht, is 99 procent het schip ingegaan. ‘Ze hebben gegokt en verloren’, aldus de Aegon-advocaat gisteren in de rechtbank. ‘Wij dachten dat we een spaarproduct kochten’, reageerden de beleggers.

Tienduizenden euro’s zijn ze kwijt, de beleggers die gisteren op de publieke tribune plaatsnamen bij de rechtszaak tussen de Vereniging Consument en Geldzaken (VCG) en Aegon. Ze hebben hun geld gestoken in Sprintplan, een aandelenleaseproduct dat Aegon-dochter Spaarbeleg vooral aan het eind van de jaren negentig aan de man wist te brengen. ‘Met 150 gulden per maand over vijf jaar maar liefst 15.580 gulden belastingvrij!’, schreeuwde de Sprintplanfolder

Helaas voor de kopers van de Sprintplannen liep het anders. ‘De eerste is verkocht in 1997 en de looptijd is minimaal vijf jaar’, zegt Anton Weenink van VCG, dat 16.000 teleurgestelde Sprintplan-kopers vertegenwoordigt. ‘Ondanks dat weinig kopers daarvan op de hoogte waren, is Sprintplan een aandelenleaseproduct. Wie de rit heeft uitgezeten, heeft ook de daling van de aandelenmarkten meegemaakt. Alleen mensen die vervroegd zijn uitgestapt, hebben er misschien iets aan overgehouden.’

VCG heeft drie bezwaren tegen het Sprintplan van Aegon. De belangrijkste is dat Aegon de producten volgens de consumentenvereniging helemaal niet had mogen verkopen omdat het niet in bezit was van de juiste vergunning. Daarnaast zou de financiële dienstverlener zich bediend hebben van misleidende reclame en zijn zorgplicht niet voldoende zijn nagekomen.

Twee van deze claims zijn al eerder door de rechter afgewezen. De Aegon-advocaat probeerde gisteren ook onder de laatste - die van de zorgplicht - uit te komen. ‘Het gaat hier om een simpel product’.

De VCG laat het er niet bij zitten. De vereniging zegt door te gaan totdat alle Sprintplan-contracten ongeldig worden verklaard. ‘Desnoods tot de Hoge Raad’, zegt Weenink.

De rechtbank spreekt zich op 23 november uit over deze zaak.

Copyright © 2005 De Twentsche Courant Tubantia - alle rechten voorbehouden