Aegon legt zich niet neer bij leasevonnis
 
Het Financieele Dagblad 7 oktober 2005
 
VAN ONZE REDACTEUR
 
UTRECHT - Verzekeraar Aegon verzet zich met hand en tand tot aan de hoogste rechter toe tegen de ongunstige vonnissen van de Utrechtse rechtbank over zijn aandelenleaseproduct Sprintplan.
 
Dit kondigde Aegon-advocaat Brechje van der Velden gisteren aan in de behandeling voor de Utrechtse rechtbank van een nieuwe collectieve schadeclaimprocedure. Deze wordt nu namens 16.000 Sprintplan-klagers door de Vereniging Consument & Geldzaken gevoerd tegen Aegon.
 
Als eerdere Utrechtse vonnissen over Sprintplan overeind blijven, riskeert Aegon in potentie een claim oplopend tot meer dan euro 520 mln. Voor vergoedingen aan Sprintplan-klanten heeft Aegon geen geld gereserveerd, zei de verzekeraar in augustus bij de presentatie van de halfjaarcijfers.
 
Aegon beschouwt het zogeheten Duisenberg-schikkingsvoorstel aan aandelenleaseklanten van Dexia Bank inmiddels als 'de norm'. Volgens de Aegon-advocaat vallen Sprintplannen echter volledig buiten de aandelenleaseproblematiek, omdat er een garantie-element in zit. Duisenberg zou dit soort producten daarom met opzet als probleemloos buiten beschouwing hebben gelaten, betoogt Aegon.
 
In een Sprintplan leent een klant van Aegon tegen 8% rente geld. Dat wordt voor 80% belegd in obligaties en voor 20% in opties. De obligatiebelegging is voldoende om de lening te dekken, waardoor na afloop van het contract geen restschuld kan opduiken. Juist het risico op restschulden zorgt bij andere aandelenleaseconstructies voor de echte problemen, betoogt Aegon.
 
Consument & Geldzaken meent dat Sprintplan-klanten door 'misleiding' van Aegon denken te sparen. Maar aan het eind van het contract blijkt vaak de inleg geheel of gedeeltelijk verloren te zijn. De vereniging stelt dat Aegon een vereiste kredietvergunning ontbeerde.
 
Copyright (c) 2005 Het Financieele Dagblad