Spaar Select gaat via omweg verder
 
door Peter de Bie
 
Zaterdag 7 augustus 2004 - Tilburg - De in opspraak geraakte financieel dienstverlener Spaar Select lijkt via een omweg te worden voortgezet onder de naam Marq. Door faillissementen heeft Spaar Select nog maar twee van zijn ooit 32 verkoopkantoren over, maar intussen ontplooit Marq activiteiten met hetzelfde personeel, in hetzelfde gebouw en met dezelfde topbestuurder.
 
Marq huist op hetzelfde adres als Spaar Select BV, het Tilburgse hoofdkantoor van de van oorsprong Bredase adviesketen. Bij zowel Spaar Select als Marq staat R. van den Broek te boek als bestuurder.
 
Spaar Select raakte in diskrediet toen beleggers in diepe schulden belandden door beleggingsconstructies met geleend geld. Spaar Select bracht daarvoor als bemiddelaar klanten aan bij Dexia.
 
Vier van de zes resterende verkoopkantoren van Spaar Select zijn onlangs failliet verklaard of opgeheven. Zo’n 45 van de circa 50 mensen die daarbij werden ontslagen, hebben een baan aangeboden gekregen bij Marq.
 
Dat de activiteiten van Marq in feite een voortzetting betekenen van de bezigheden van Spaar Select wordt door algemeen directeur R. van den Broek en financieel directeur H. Baardemans van Spaar Select slechts ten dele bevestigd.
 
„Marq heeft vrijwel alle recent ontslagen mensen in dienst genomen om zo veel mogelijk werkgelegenheid te borgen. Marq verschilt echter behoorlijk van Spaar Select qua marktbenadering en productassortiment“ , melden zij in een schriftelijke reactie.
 
Sterfhuisconstructie
 
„Marq richt zich naast hypotheken veel meer dan Spaar Select op pensioenen, schadeverzekeringen en kredieten.“ Benadrukt wordt dat Marq niet de klantenportefeuille van Spaar Select heeft overgenomen. „Ook niet deels.“ Voorzitter P. Koremans van de vereniging Payback, die namens gedupeerde beleggers ten strijde trekt tegen Spaar Select, stelt dat het bedrijf probeert om via een sterfhuisconstructie zijn verantwoordelijkheid te ontlopen.
 
Door geheel Spaar Select stap voor stap zo geruisloos mogelijk failliet te laten gaan en de ’nieuwe’ keten Marq op te starten, proberen kopstukken achter Spaar Select mogelijke schadeclaims van beleggers te ontlopen, stelt Koremans.
 
Van den Broek en Baardemans spreken dat tegen. De faillissementen zouden ’onvermijdelijk’ zijn en vooral toe te schrijven aan de imagoschade die Spaar Select opliep door de aandelenleasekwestie. Er was volgens hen geen uitzicht op een eind aan de ’miljoenenverliezen’ die de kantoren al jaren leden.
 
Het nieuwe Marq (de onderneming schrijft zelf ’marQ’) is sinds 23 juni bij de Kamer van Koophandel terug te vinden onder ’M-Distributie BV MARQ’ en is gevestigd aan de Saal van Zwanenbergweg 7 op bedrijventerrein ’t Laar in Tilburg, hetzelfde adres als het hoofdkantoor van Spaar Select. Als enig aandeelhouder in Marq wordt Jonkheer Holding BV genoemd, ook gevestigd op dat adres.
 
Directeursfuncties
 
Directeur van Jonkheer Holding blijkt Van den Broek, de voormalige commercieel directeur van Spaar Select België, die sinds maart Spaar Select Nederland leidt als algemeen directeur. „Het is niet ongebruikelijk dat iemand meerdere directiefuncties vervult“ , pareert Spaar Select.
 
Ooit telde Spaar Select Nederland 32 verkoopkantoren, een aantal dat in 2002 slonk tot zes: Tilburg, Rhenen, Venlo, Zwolle, Leiden en Axel. Behalve Rhenen en Venlo zijn die recent stuk voor stuk failliet verklaard of opgeheven.
 
Op de website van Spaar Select stonden deze week behalve het hoofdkantoor in Tilburg nog wel de vestigingen Zwolle, Rhenen en Venlo vermeld. Spaar Select Zwolle staat nog altijd als zodanig in de digitale telefoongids, maar daar wordt de telefoon beantwoord met ’Marq’. Volgens de Spaar Select-top is Zwolle de enige locatie waar Marq in een Spaar Select-kantoor huist. Bij Spaar Select in Tilburg werken nog 36 mensen, in Venlo 20 en in Rhenen 19. Van den Broek en Baardemans gaan niet in op de vraag of hen ook een faillissement boven het hoofd hangt. „In voorkomende gevallen moet eerst het personeel geïnformeerd worden.“ Wel studeert de directie op ’de toekomstige invulling van de activiteiten van de serviceorganisatie Spaar Select BV’, die volgens haar veel expertise heeft opgebouwd met het oog op de nieuwe Wet Financiële Dienstverlening.
 
Aandeelhouders
 
Overigens is Spaar Select België vorige maand failliet verklaard. Deze organisatie was juridisch en financieel gescheiden van de Nederlandse naamgenoot, maar had in Harry Sistermans en Spaar Select-oprichter Jan-Willem van Dijk wel dezelfde aandeelhouders, tot Van Dijk al zijn belangen verkocht aan Sistermans.
 
Copyright © 2004 Brabants Dagblad - alle rechten voorbehouden