Beleggingsdrama in Valkenswaard
 
Eindhovens Dagblad 7 juli 2007
 
door Bart-Jan van Rooij en Rik Elfrink
 
VALKENSWAARD - Ruim honderd klanten van NBG Finance in Valkenswaard zijn de afgelopen jaren voor tenminste 20.000 euro het schip ingegaan met het leasen van aandelen.

De financieel bemiddelaar adviseerde honderden particulieren hun hypotheek te verhogen om maar zoveel mogelijk leasecontracten af te sluiten. Autoriteit FinanciŽle Markten (AFM) roept gedupeerde klanten van het Valkenswaardse bedrijf op om een klacht in te dienen. Een aantal klanten heeft dat al gedaan. Dat de beurswaakhond zich openlijk uitspreekt over NBG is opmerkelijk, omdat de AFM zich doorgaans op de vlakte houdt.
 
Directeur B. Meijerink van NBG heeft de gang van zaken bij het Valkenswaardse kantoor bevestigd. Hij erkent dat de leaseconstructies, die door NBG tot 2001 aan 1800 mensen zijn verkocht, zeer riskant van opzet waren. De klanten van NBG moesten hun hypotheek verhogen om de rente van aandelenlease vooruit te kunnen betalen. "Daarmee liepen ze in feite dubbel risico. Een gevaarlijke constructie", zegt mr P. Aan de Kerk van advocatenpraktijk Fides in Groesbeek. "Mensen zitten nu opgescheept met een hoge hypotheek ťn een torenhoge restschuld omdat de aandelen minder waard zijn geworden."
 
Volgens Meijerink is de beurscrash tussen 2000 en 2003 de oorzaak van alle ellende. "De tijd heeft niet meegezeten. Onder meer aandelen KPN en Ahold zaten in de leaseconstructie, die via Dexia werd afgesloten. Die fondsen zijn flink gedaald." NBG Finance, dat naast beleggingsproducten ook ook hypotheken en verzekeringen aan de man brengt, heeft zo'n tachtig adviseurs in dienst.
 
"Het lijkt erop dat het de adviseurs louter om de provisie te doen was" , aldus Aan de Kerk. "Dit soort constructies leverde financiŽle instellingen enorm veel geld op. De schulden die NBG-klanten nu hebben zijn voor een groot deel te wijten aan de adviseurs van dit bedrijf. Ze handelden bovendien zonder vergunning."
 
Meijerink betwist dat laatste. "We zijn druk doende om zaken te schikken. Op dit moment moeten we nog met twintig klanten aan tafel om een oplossing te zoeken. Ons bedrijf valt hier absoluut niet van om."
 
Copyright © 2007 Eindhovens Dagblad - alle rechten voorbehouden