AFM wil meer openheid over beleggingsfondsen
 
AMSTERDAM (ANP) - Banken moeten meer openheid van zaken geven over afspraken omtrent beleggingsproducten die ze verkopen. 
 
Dat zei bestuurder P. Koster van de beurstoezichthouder Autoriteit FinanciŽle Markten (AFM) dinsdag in een interview met NRC Handelsblad. 
 
Steeds meer banken en verzekeraars bieden volgens Koster beleggingsproducten van concurrenten aan, maar dreigen beleggers op het verkeerde been te zetten. "In hoeverre bestaat er een zorgplicht voor de klanten die zoín product kopen? Is de bank aansprakelijk als het mis gaat met een fonds van een concurrent?", vraagt Koster zich af. De toezichthouder noemt het voorbeeld van recente schandalen bij grote Amerikaanse beleggingsfondsen. Daar kwam in 2003 aan het licht dat fondsbeheerders en handelaren onderling afspraken maakten waardoor klanten werden benadeeld. 
 
Koster doet zijn oproep met het oog op de hervormingen van regelgeving voor beleggingsfondsen. Voorstellen hierover zijn deze maand in de Tweede Kamer aan de orde. 
 
De AFM wil onder meer strengere regulering van de berekening van koersen, het verdwijnen van de plicht een beursnotering te hebben en de afschaffing van kapitaalbelasting. Koster vindt dat die laatste maatregel hard nodig is om beleggingsactiviteiten terug naar Nederland te halen. De laatste jaren wijken steeds meer beleggingsfondsen uit naar Luxemburg, waar het belastingregime gunstiger is. 
 
© 1996-2005 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.