Spaar Select-gedupeerden vangen bot
 
Van de zeven verdachten in de affaire-Spaar Select, waaronder verzekeraar Delta Lloyd Life, oordeelt de Anwerpse raadkamer dat enkel het failliete Spaar Select en een ex-topman van Spaar Select voor de strafrechter moeten verschijnen. Bij de ophefmakende affaire uit 2003 zijn honderden gedupeerde gezinnen betrokken. Zij zien nu hun kans op een schadevergoeding verkleinen.
 
(tijd) - In de zaak-Spaar Select is sprake van honderden gedupeerden die via de strafprocedure hoopten op een schadevergoeding. De schade loopt volgens sommigen op tot ruim 120 miljoen euro. Meer voorzichtige ramingen hebben het over 10 miljoen euro.
Maar de Antwerpse raadkamer heeft deze voormiddag alle vermogende verdachten, die door het Antwerpse parket werden vervolgd, zoals Delta Lloyd, niet doorverwezen naar de correctionele rechtbank.
De belangenvereniging Dolor die de gedupeerden vertegenwoordigt, zal meteen beroep aantekenen.
Het parket vervolgt in de zaak zeven partijen: verzekeringsmaatschappij Delta Lloyd Life, het failliete Spaar Select, het Kempisch Hypotheekkantoor (nu Kempar), de toplui Hendrik S., Luc S. en Leo L. en notaris Jozef C. Het dossier gaat over aandelenleaseproducten en zeer risicovolle hypotheekleningen die van 2000 tot 2003 zonder vergunning zijn verkocht. Honderden gezinnen zouden zijn misleid over het grote risico dat aan de hypotheekleningen was verbonden.
De belangrijkste tenlasteleggingen waren het aanbieden van de financiële producten zonder vergunning, te kwader trouw misleidende reclame te hebben gemaakt en oneerlijke handelspraktijken.
 
Opmerkelijk
 
De uitspraak is des te opmerkelijk omdat de rechtbank van Turnhout al oordeelde over een kleiner dossier waarin dezelfde hypotheekleningen - woonkredieten gekoppeld aan een uiterst risicovol tak23-verzekeringsproduct - die ook in de zaak-Spaar select zijn verkocht. Eén van de beklaagden was het Kempisch Hypotheekkantoor, dat ook in Antwerpen wordt vervolgd. Net als in Antwerpen ging de discussie voor de rechtbank in Turnhout over de vraag of de wet op het consumentenkrediet van toepassing is op deze zaak. De rechter in Turnhout oordeelde van wel en veroordeelde het Kempisch Hypotheekkantoor voor het bewust zonder vergunning aanbieden van de hypotheekleningen. En de rechter meende dat de gedupeerde klant terecht een schadevergoeding eist van de verstrekker van het product. De Antwerpse raadkamer ziet dat blijkbaar niet zo.
 
Lars Bové
 
12:24 - 07/05/2009 Copyright © De Tijd