Gedupeerde van woekerpolis met geld geprikkeld tot steun
 
door THEO BESTEMAN
AMSTERDAM -  De miljoenenschikkingen tussen claimstichtingen en verzekeraars voor compensatie van te dure woekerpolissen worden achteraf via enquêtes door grote meerderheden gesteund. Die steun lijkt op de Albanese verkiezingsresultaten van weleer, soms tot 99,6%. Dat de claimstichtingen Verliespolis en Woekerpolis Claim (WPC) hun leden per enquête telkens ?50 betalen om te antwoorden blijkt vrij onbekend. Maar van beïnvloeding met geld is geen sprake, vindt Verliespolis.
 
Verliespolis en WPC keren voor het invullen van de enquêtes na de eerste drie schikkingsvoorstellen met Delta Lloyd, Nationale-Nederlanden/RVS (ING) en ASR Verzekeringen respectievelijk €1,5 miljoen en €5,5 miljoen aan hun 140.000 leden uit. Een deel van de €50 is het inschrijfgeld dat de stichtingen vooraf vroegen om actie te kunnen voeren (zie illustratie). Dat inschrijfgeld geven Woekerpolis Claim en Verlies-polis, zoals vooraf beloofd, terug mét de schadevergoeding die verzekeraars collectief uitkeren omdat zij hun klanten jarenlang veel te veel kosten hebben laten betalen.
 
Volgens Verliespolis, opgericht door Vereniging Eigen Huis en beleggersclub VEB, is de storting van €50 ervoor om te zorgen dat voldoende leden de enquêtes retourneren. Wie bijvoorbeeld drie woekerpolissen heeft lopen, krijgt €150 terug. ,
 
,Het meeste daarvan is de bijdrage die de leden ons ooit hebben gegeven om verzekeraars aan te kunnen pakken, het restant is inderdaad een aanmoedig om de enquête in te vullen", aldus de zegsman. ,,Iets extra's doen voor mensen die zich actiebereid hebben getoond is goed. Het maakt ons daarbij niets uit of leden voor of tegen een overeenkomst hebben gestemd - als ze maar reageren."
 
De enquête dient als legitimatie van de overeenkomst die onderhandelaars en advocaten namens gedupeerden van de 6,5 miljoen polissen hebben bereikt. Weinig ondersteuning betekent impliciet wel dat de stichtingen terug aan de onderhandelingstafel moeten om meer compensatie te eisen. Dat is nog niet gebeurd. Steevast retourneerde driekwart de formulieren, een kwart liet telkens de €50 lopen. De totale schuldbekentenis van drie grote verzekeraars voor hun polissen telt nu op tot bijna €1,5 miljard.
 
© 1996-2009 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.