Megaschikking bij Fortis in de maak
 
AMSTERDAM -  Fortis staat pal voor de grootste schadecompensatie in de affaire met de ’woekerpolissen’, de dure en ondoorzichtige beleggingsverzekeringen. De bankverzekeraar rondt deze week een schikking af ter waarde van in ieder geval €500 miljoen, mogelijk oplopend tot €550 miljoen, voor te veel berekende kosten.
 
Dat melden bronnen bij de onderhandeling. De overeenkomst wordt binnen dagen afgerond.
 
De hoogste schikking tot nu toe, door Nationale-Nederlanden, bedroeg ruim €365 miljoen.
 
De Fortis-vergoeding valt waarschijnlijk hoger uit dan €500 miljoen, omdat de verzekeringstak relatief zeer veel oude polissen heeft lopen waarvoor het concern meer vergoeding zou moeten betalen. Sommige polissen dateren van overgenomen verzekeraars en gaan terug tot de jaren zeventig van de vorige eeuw. Hoe langer de looptijd van een beleggingspolis – vaak gebruikt voor een hypotheek of pensioenopbouw – hoe hoger de kosten die aan klanten zijn doorberekend.
 
Over het extra bedrag voor deze oude polissen lopen de onderhandelingen fel op. Het zou gaan om een compensatie van nog eens €50 miljoen. Binnen Fortis wordt de druk gevoeld van de Nederlandse staat, na de nationalisatie grootaandeelhouder. „Dat Fortis geen uitvluchten kan zoeken is de leiding klip en klaar duidelijk gemaakt”, aldus een betrokkene.
 
Fortis volgt de overeenkomst met Delta Lloyd, die als eerste, voor €300 miljoen, met de consumentenstichtingen Verliespolis en Woekerpolis Claim alle schadeclaims heeft afgekocht.
 
© 1996-2008 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.