AFM in fout met sluiten centrum daghandel
 
De Autoriteit FinanciŽle Markten (AFM) heeft in 2005 ten onrechte het Amsterdamse centrum voor daghandelaren Onedaytrader gesloten. Ook had de toezichthouder de twee directeuren niet mogen wegsturen.
 
Dat heeft de Rotterdamse bestuursrechter dinsdag bepaald. De AFM heeft jarenlang gesteld dat een vergunning nodig was.
 
'Het was niet meer dan een internetcafť', zegt hun advocaat Guido Roth van het kantoor Spigthoff. 'Van effectenbemiddeling waarvoor een vergunning nodig is, was absoluut geen sprake. De klant gaf zelf de orders door aan een willekeurige effecteninstelling.'
 
Terecht wijzen
 
Het komt steeds vaker voor dat de AFM terechtgewezen wordt door de rechter. Onlangs kreeg de toezichthouder een veeg uit de pan vanwege het wegsturen van twee bankiers van Veer Palthe VoŻte uit Gouda. Ook tussenpersoon Quinta won deze zomer een vergelijkbare procedure tegen de AFM.
 
Roth hekelt 'het gemak' waarmee de AFM 'ook hier weer' tot een negatief betrouwbaarheidsoordeel is gekomen. Hij gaat de 'niet geringe' schade verhalen op de AFM.
 
In Nederland zijn niet meer dan een handvol daghandelscentra. Volgens een AFM-woordvoerder betekent het vonnis niet dat ze zonder vergunning verder kunnen. Het hangt af van de mate van effectenbemiddeling, zo stelt de rechter.
 
De directeuren van Onedaytrader, Serge Gautier Theo Feijen, krijgen weer groen licht voor werkzaamheden in de financiŽle sector. 'Ons negatieve oordeel had alleen te maken met het werken zonder vergunning', aldus de AFM, die nog wel hoger beroep overweegt.
 
GERBEN VAN DER MAREL
 
Copyright (c) 2006 Het Financieele Dagblad