Op het verkeerde been
 
door Herman Bouter
 
6 augustus 2006 - Als u langere tijd iedere maand een klein bedrag kunt missen, dan is volgens Spaarbeleg het RendementPlan een ideaal product. Maar voor wie? Voor Spaarbeleg of voor u? 
 
Voor het RendementPlan moet u minimaal Ä25 per maand sparen. De looptijd is minimaal 10 jaar. Op basis van een rekenvoorbeeld biedt een maandelijkse inleg van Ä50 gedurende 20 jaar uitzicht op een eindkapitaal van Ä28.600, dit bij een rendement van 8% per jaar. Het rendement is echter afhankelijk van het rendement van het Aegon Eurofonds. Dit fonds belegt in aandelen in vooraanstaande Europese ondernemingen. Rendement op aandelen is allesbehalve zeker. Het is maar de vraag of u dat risico met uw spaargeld wilt lopen. Als u het geld eerder wilt opnemen, dan ontvangt u 95% van de waarde van het rendementplan. U betaalt dus een boete van 5%. 
 
Uit de informatie bij het rekenvoorbeeld kunnen we echter opmaken dat het voorgespiegelde rendement na aftrek is van alle kosten. In die berekening zijn wel de beheerskosten van het Aegon Eurofonds van 2% per jaar verwerkt. Deze kosten zijn echter buitensporig hoog. De gemiddelde beheerskosten van een Europees aandelenfonds bedragen volgens Morningstar 1,25% per jaar. Wanneer we het rendement vergelijken met andere vergelijkbare fondsen, dan springt het Aegon Eurofonds er niet uit om die hogere beheerskosten te rechtvaardigen. Het rendement van het Aegon Eurofonds over de afgelopen 5 jaar was zelfs 1,88% negatief, terwijl het gemiddelde rendement op Europese aandelenfondsen volgens Morningstar over deze periode 4,6% bedroeg. 
 
Na de bestudering van de financiŽle bijsluiter blijkt dat er meer kosten in rekening worden gebracht dan alleen de 2% beheerskosten. Gaan we namelijk uit van een rendement van 4% op de beleggingen van het fonds, dan houdt de klant daar na een jaar een negatief rendement van 3,1% aan over, na 20 jaar 1,69% per jaar. Met andere woorden: de kosten die u bij dit product daadwerkelijk in rekening worden gebracht, variŽren van 7,1% na een jaar tot 2,31% per jaar na 20 jaar. Het verschil kan grotendeels verklaard worden door de boete van 5% die u bij eerder opnemen verschuldigd bent. Niet te verklaren is waarom u deze boete ook na 20 jaar looptijd nog zou moeten betalen. Spaarbeleg (Aegon) hanteert blijkbaar bij de voorbeeldberekening op de website een andere rekenmethode dan in de financiŽle bijsluiter. Het product wordt op de website mooier voorgespiegeld dan in de bijsluiter. Belangstellenden worden hierdoor op het verkeerde been gezet. Het zou Spaarbeleg sieren wanneer zij op de website dezelfde rekenmethode hanteert als in de financiŽle bijsluiter. 
 
Wilt u kapitaal opbouwen, dan kunt u beter maandelijks beleggen via een beleggingsrekening bij een bank. De aankoopkosten blijven dan beperkt en u kunt kiezen voor een fonds met lagere beheerskosten. Bovendien heeft u een grotere keuzevrijheid in fondsen, bent u niet gebonden aan een vaste looptijd en bent u bij opname geen boete van 5% over de waarde verschuldigd. Herman Bouter, 
 
© 1996-2006 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.