Nieuwe successen boze beleggers
Van onze verslaggever Merijn Rengers
 
AMSTERDAM - De juridische strijd over aandelenlease breidt zich uit. Woensdag veroordeelde de rechtbank in Utrecht Levob Bank tot het terugbetalen van bijna vijftigduizend euro aan een gedupeerde belegger, onder meer omdat de bank heeft verzuimd zich in de financiële situatie van de man te verdiepen.
 
Daarmee voldeed Levob niet aan de zorgplicht, die voorschrijft dat financiële instellingen moeten nagaan of klanten de consequenties van hun handelen wel kunnen dragen.
 
De rechtbank oordeelt daarnaast dat de bank uit Leusden, die onlangs is overgenomen door verzekeraar Achmea, een misleidende folder heeft verspreid over het Levob Hefboomeffect. Dat is een aandelenleaseproduct dat lijkt op de beleggingen met geleend geld die door Legio Lease (later Dexia) aan de man werden gebracht. Verder noemt de rechter de voorlichting van de bank over het beleggen met geleend geld onvoldoende.
 
Zo stelt Levob volgens de rechter ten onrechte dat de mededeling dat 'rendementen in het verleden geen garantie geven voor de toekomst' afdoende waarschuwing is voor onervaren beleggers. De Levob-klant leefde in de veronderstelling dat hij nauwelijks risico liep, terwijl hij in feite een grote schuld aanging.
 
De advocaat van de belegger - Myrthe Jongeneelen van Bos en Partners - zegt dat het voor het eerst is dat Levob bij de rechter veroordeeld wordt omtrent aandelenlease. Zij denkt dat de stroom rechtszaken over het beleggen met geleend geld, die zich nu nog vooral tegen Dexia richt, zich gestaag uitbreidt richting Levob en Aegon, twee andere grote aanbieders van aandelenleaseproducten.
 
Voor Dexia is het einde van de ellenlange stroom procedures evenmin in zicht. Gisteren maakten de Stichting Leaseverlies en de Consumentenbond bekend dat zij hoger beroep aantekenen in de Legio Lease-zaak tegen de bank.
 
De rechtbank in Amsterdam oordeelde begin juli dat de reclame voor een populair product, de Winstverdriedubbelaar, door Dexia niet misleidend was. Dat was een tegenvaller voor de negentigduizend consumenten die hoopten dat de collectieve procedure van de Stichting Leaseverlies schadevergoeding op zou leveren.
 
© de Volkskrant